Промените в БНТ и БНР: Нов модел на финансиране и по-дълги мандати на директорите Снимка: © Булевард България

Промените в Закона за радиото и телевизията влязоха в Народното събрание месец преди края на мандата му.

В предложенията на Министерски съвет се предвижда удължаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР, както и промяна на модела на финансирането на обществените медии.

В окончателния проект са взети предвид критиките от страна на генералния директор на Радиото Андон Балтаков, който заплаши с оставка заради орязването на ключови предложения от работната група към Министерството на културата в края на 2020 г.

Вместо субсидия БНТ и БНР ще получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

СЕМ ще администрира предоставените средства на двете медии.

Според Андон Балтаков това е преход към обективно измерване на финансирането. Трансферът ще се определя по методика за оценка на разходите, а не по параметъра "час / програма" (при него общият бюджет се разделя на всички часове от програмите на държавните радио и телевизия).

"Вярвам, че депутатите ще приемат този законопроект в оставащите дни и на базата на новите текстове в закона ще се приеме методология за изчисляване на разходите. След което ще кажем на Съвета за електронни медии, който ще бъде администратор, аргументирано и с анализи – за да създаваме тази програма, за да изпълняваме обществената си функция, за да създаваме култура, за да създаваме дигитално съдържание, за да поддържаме сградите, на нас ни трябват толкова пари", каза той в интервю за БНР.

По думите му, превръщането на СЕМ в администратор отделя управителните органи на двете медии от правителствената администрация.

"Направили сме си финансовите и икономическите анализи, имаме показатели, по които да измерваме това изпълняваме ли ние обществената мисия - за това, за което обществото ни дава тези пари. По друг начин ще се води диалогът, отколкото сега - слушателите казват 54 милиона лева, защо давате на този човек да говори по радиото?", коментира Андон Балтаков.

БНТ и БНР ще изготвят подробни отчети за източниците и размера на всички приходи, свързани с изпълнението на обществените си функции.

Предвижда се и да бъде увеличен от три на пет години мандатът на генералните директори и на членовете на управителните съвети на двете обществените медии. В случай че мандатът на генерален директор бъде прекратен, това ще се отнася и за останалите членове на управителните съвети.

Един месец след като промените влязат в сила, Емил Кошлуков и Андон Балтаков ще могат да предложат нови членове на УС, с които да се сключат договори за управление.

Не се предвижда автоматично удължаване на мандатите на двамат действащи генерални директори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022