Промяна или още от същото - различно ли е МВР с Атанас Илков вместо Калин Стоянов за министър Снимка: © Getty Images

Калин Стоянов, заради когото редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ на практика се разпадна, а президентът Румен Радев отказа да назначи служебно правителство на кандидат-племиерката Горица Грънчарова - вече не е министър на вътрешните работи. Наследи го Атанас Илков - дългогодишен кадър на министерството, но остана въпросът дали подозренията, че Пеевски влияе на МВР чрез Стоянов, ще продължат в служебния мандат на Илков.

Очакваше се първи симптом ще има ли промяна в МВР след Стоянов да са кадровите промени, които ще направи новият министър. Засега те са малко на брой.

Темата има ли политическо влияние в МВР е особено чувствителна преди избори, защото полицията отговаря за пресичането на опити за купуване на гласове. А част от развръзката на разцеплението в ДПС между санкционирания за корупция съпрдседател на партията Пеевски и почетния ѝ лидер ще дойде с броя на получените гласове на вота на 27 октомври.

Според анализатори влизането в парламента за Делян Пеевски и неговото "ДПС - Ново начало" е жизненоважен въпрос, тъй като ще му гарантира имунитет като народен представител.

"Сега, на фона на разцеплението в ДПС, ще има усилено купуване на гласове и се тревожа, че най-вероятно отново ще имаме избори, които няма да отразяват волята на избирателите", коментира ситуацията за "Булевард България" бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Затова и ролята на МВР се смята за ключова в цялата картина.

Какво се случва във вътрешното министерство след смяната на Калин Стоянов?

Атанас Илков, който зае поста на Калин Стоянов като вътрешен министър, обяви, че ще прави само "козметични" промени в МВР.

Първите му действия бяха да смени шефовете на две от най-големите областни полицейски дирекции - тези в Пловдив и в Бургас.

Илков направи опит да смени и Димитър Кангалджиев от поста и.д. главен секретар, но в крайна сметка процедурата беше блокирана заради болничен на Кангалджиев. МВР си няма титуляр на поста след като срещу главния секретар Живко Коцев започна разследване.

Така ключовата позиция, под чието ръководство е цялата оперативна дейност на МВР, беше заета от временно изпълняващия длъжността зам.-главен секретар Мирослав Рашков. В последните години кариерата му се развива в ГДБОП - службата, на която Стоянов беше директор преди да стане министър. Сега заема поста директор на Националната полиция, след като Илков стана министър. И ще съвместява това с функциите на главен секретар.

Въпреки че имат една и съща фамилия с Бойко Рашков, той и Мирослав Рашков нямат нищо друго общо. Дори не се познават лично, по думите на бившия вътрешен министър. Според него обаче смените, които Атанас Илков прави като вътрешен министър, "очевидно не са от най-козметичните", както той твърди.

Когато смениш шефовете на областните дирекции в Пловдив и Бургас - това далеч не е само "козметично", защото става въпрос за "две от ключовите дирекции в страната, едната, от които реално е втората по-големина".

В Пловдив смяната на практика дойде след инцидент, при който седемгодишно дете застреля баща си полицай със служебното му оръжие. Шефът на дирекцията на полицията беше отстранен още докато Калин Стоянов беше вътрешен министър. Начело на дирекцията на МВР в Пловдив вече Атанас Илков назначи Георги Машонов. Последно той е бил начело на полицията в с. Труд край Пловдив. Според неофициална информация на "Булевард България", Машонов е командирован там по време на министерстването на Стоянов - преди това е бил началник на 2-ро РПУ в Пловдив, което отговаря за централната част на града.

Публичната информация за назначенията на Илков е оскъдна, ясно е единствено, че всички те са дългогодишни служители в системата.

"От това, което виждам, не съм оптимист, че МВР ще може да осигури честни избори, защото продължава да се ръководи от ГЕРБ и ДПС. Сега очаквам да видя реакция от страна на Илков за дирижирания протест на униформени служители, които бяха на площада с оръжията и служебните си автомобили, при смяната на Калин Стоянов. Те нямат право да участват в подобен политически протест и чакам Илков да потърси отговорност за незаконното им участие", коментира още Бойко Рашков.

На кого е лоялен новият вътрешен министър?

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията "типично за МВР е, че там си лоялен на този, който е силен, а не на този, който те е назначил. Хората в системата се съобразяват със следващия начело. Като не знаеш кой е следващият, гледаш да не се конфронтираш и да си в добри отношения с всички политически сили по места, или поне с големите. Защото Бойко Рашков, например, можеше да им каже да натискат ГЕРБ и ДПС по места, защото беше ясно, че няма да са те, но сега това не може да се направи, защото от 2022 година нататък не знаете кой ще управлява. Хората се съобразяват с конкретната ситуация, защото могат да се окажат уязвими", смята Безлов.

Според анализатора смените в МВР са по-скоро въпрос на доверие, защото Илков е от много време в системата и знае с кого може да работи.

"Не мисля, че някой му казва: смени шефа на Пловдив, за да купим еди колко си гласове там. По-скоро е въпрос на доверие", казва Тихомир Безлов. Според него тежестта на купения вот е надценена.

"Някъде от 2014 година насам брокерите на гласове гледат да купуват за повече от една формации, за да няма концентрация. Купеният вот има значение, но не такова, каквото си го представят хората, които нямат идея от купуване на гласове. На фона на ниската избирателна активност тези гласове тежат, но все пак не са в състояние да обърнат резултатите. Може по места тук-там да се понатисне и да се понамали вота за някоя партия, но не и радикално да се промени играта. Корпоративният вот е по-важен - преди се казваше да се гласува за ГЕРБ, сега, според мен, все още се ориентират", казва анализаторът.

Под "корпоративен вот" се има предвид практика, при която работодател съветва или направо инструктира наетите работници да гласуват за дадена партия, коалиция или кандидат.

Ролята на МВР и в частност на главния секретар обаче е ключова в поведението на МВР срещу купуването и продаването на гласове.

"Осуети се смяната на Димитър Кангалджиев, който беше сложен на поста от Калин Стоянов, разбирайте от Делян Пеевски. Той (Кангалджиев, б.р.) излезе в 60 дни болничен, което покрива периода на изборите. Това означава, че длъжността отново ще се изпълнява от човек на Пеевски. Неговият болничен осуети реалната възможност за смяна и той най-вероятно ще се върне на поста след изборите", прогнозира Бойко Рашков.

Бившият вътрешен министър също смята, че служителите на високи позиции в МВР "са готови да служат на много господари".

"Мога да кажа това както за Калин Стоянов, така и за Атанас Илков, когото Пеевски и Борисов посочиха, въпреки инцидента в Лясковец", коментира Рашков.

Атанас Илков е полицаят, който планирал акцията на МВР през 2014 г. в Лясковец по изваждането на въоръжен барикадирал се мъж от дома му. При неуспешната операция избухна престрелка, при която беше убит Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма, а още трима служители на МВР бяха ранени.

"Хората на такива позиции обикновено играят с няколко партии едновременно - за Калин Стоянов не очаквахме, че той е толкова свързан с ДПС и Пеевски. Името му най-напред беше предложено от Бойко Борисов, но впоследствие стана ясно, че той е бил персонално посочен от Пеевски и това вече не се крие. Пеевски откровено заяви, че ще сложи Стоянов в някоя от листите си", припомни Рашков.

"По времето на ГЕРБ Атанас Илков е бил директор на полицията в Пловдив и в Кърджали. От служители там зная, че той е показвал недвусмисленото си пристрастие към Борисов. Едва ли можем да очакваме промяна", коментира още бившият министър на вътрешните работи.

За разлика от Безлов, Рашков е категоричен, че с "малки изключения", изборните резултати от десетилетия насам "са дирижирани от политици със съдействието на МВР да купуват гласове".

"В момента имаме политик с 2% рейтинг - да видим дали финансовите средства, ще му осигурят 4% и ще го вкарат в 51-то Народно събрание. В зависимост от тези резултати, ще можем да направим и изводи за дейността на МВР", обобщи Рашков.

"Една от задачите на МВР е да потърси отговор на въпроса дали служителите в униформа, които излизаха на протести в защита на Калин Стоянов, не е трябвало да вършат работата, за която данъкоплатеца им плаща, вместо да "минават като на парад", подкрепяйки министър.

"Какво е отношението на Атанас Илков към този протест от структури, които би трябвало да са деполитизирани?", попита Рашков и допълни, че едва след като бъдат дадени отговори на тези въпроси, ще може да се каже със сигурност и дали в МВР действително има промяна, или получаваме още от същото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024