Лоялните на Доган отиват на избори с нова коалиция - „Алианс за права и свободи“ (Обновена) Снимка: © Скрийншот

Лидерът на "Земеделски народен съюз" (ЗНС) Румен Йончев подаде документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи" в ЦИК. Това се случи минути след решението на Върховния административен съд да допусне до участие във вота на 27 октомври коалицията "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски. С това ВАС практически "присъди" абревиатуарата на партията на крилото на Пеевски в предстоящите парламентарни избори.

ЗНС беше една от партиите в коалицията „Демокрация, права и свободи - ДПС” около Ахмед Доган, на която преди дни ЦИК също отказа регистрация.

Пред журналисти в сряда Йончев заяви, че новата коалиция ще има кандидат-депутати от "автентичното ДПС".

Ние не крием това, че ДПС ще участва при нас. ДПС е достатъчно добре известна и позната партия, не мисля, че тя трябва да бъде идентифицирана с един или друг. Тя е ДПС и е само една“, каза Йончев.

По думите му името на коалицията, в която участва и "СБОР", не е случайно.

"Искаме с думата алианс да заявим едно по-широко отваряне към всички български граждани", коментира политикът.

Попитан дали българските избиратели няма да се объркат, след като на изборите на 27 октомври ще има коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ и коалиция „Алианс за права и свободи“, Йончев отговори така:

„Подценявате българските граждани и избиратели. Те нямат да се объркат, никога не са се обърквали. Ще гласуват така, както трябва, защото много ясно виждат кой кой е в българската политика. Достатъчно добре бяха очертани границите“.

В сряда вечер съпредседателят на ДПС от крилото на Доган Джевдет Чакъров определи решението на ВАС ЦИК "незабавно да регистрира "ДПС-Ново начало" като "противоречащо на редица правни норми и ярък символ на разпада на държавността".

"Точно както преди 40 години тоталитарната власт открадна имената на българските турци и мюсюлмани с намерение да открадне тяхната идентичност. Не успяха. Днес сме свидетели на безпрецедентен акт на кражба на над 30 годишна история отново с тоталитарни похвати. И сега няма да успеят", каза той на брифинг пред медии заедно с приближени до почетния председател хора.

ВАС реши в полза на Пеевски за участие на парламентарните избори през октомври


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024