ВАС избра Пеевски пред Доган и му даде абревиатурата ДПС Снимка: © Булевард България

Върховният административен съд (ВАС) реши в полза на Делян Пеевски спора за регистрацията на коалиция с участието на партия ДПС за предстоящия вот на 27 октомври.

Магистратите отмениха решението, с което Централната избирателна комисия (ЦИК) отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ на Делян Пеевски за участие в предсрочните избори.

Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, става ясно от съобщението на съда.

Това на практика означава, че ЦИК не би трябвало да регистрира ДПС за самостоятелно явяване на изборите, каквото заявление подадоха от крилото на Ахмед Доган в понеделник, защото партията вече ще има регистрация - при това окончателна - като част от коалицията "Ново начало".

До казуса се стигна, след като Движението за права и свободи се разцепи през юли, а ЦИК отказа да регистрира както коалиция около ДПС-Доган, така и коалиция на ДПС-Пеевски, тъй като по закон една партия няма право да участва в повече от едно обединение. Тогава ЦИК прие едновременно документите от двете крила на хартия и по този начин отпадна прилагането на принципа, че първият по време е и първи по право. Въпреки че жалбата на крилото на Пеевски е срещу ЦИК, от комисията не са изпратили човек, който да я представлява по време на съдебното заседание и за защити и мотивира оспореното ѝ решение. Това се вижда от съдебния протокол за делото.

Съдът има различно тълкувание от това на ЦИК по казуса кой първи е подал искане до ЦИК ца участие в изборите и приема, че "по безспорен и несъмнен начин е установено", че коалицията на Пеевски е подала заявлението си за регистрация преди това на ДПС-Доган.

"Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател (ДПС-Ново начало, б.р.), е подадено преди заявлението на коалиция "Демокрация, права и свободи- ДПС", още в 00.05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път," пише в решението на ВАС по жалбата на ДПС - Пеевски.

Магистратите припомнят, че Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време, се смятат за подадени в срок.

Такава беше и тезата на Делян Пеевски, когато стана ясно, че ЦИК отказва да регистрира нито една от коалициите, които включват ДПС.

Резултатът от това решение на ВАС е, че ЦИК няма как да разреши на ДПС да участва като самостоятелна партия в изборите. Заявление за това подаде крилото на Ахмед Доган, в което е другият председател на партията Джевдет Чакъров. Причината е, че Изборният кодекс не позволява партия едновременно да участва самостоятелно и в коалиция на дадени избори.

Екимджиев: Изключването на Пеевски ще падне в съда заради "нехигиенична връзка" с ВАС

ДПС-разцепление-кой-кой-е-Пеевски-Доган 1:0 за ДПС на Доган срещу Пеевски във ВАС - съдът отказа да разгледа жалбите му за местните избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024