Екимджиев: Изключването на Пеевски ще падне в съда заради "нехигиенична връзка" с ВАС

"Войната между Пеевски и Доган може да приключи с трупове" - думите са на адвокат Михаил Екимджиев по БНР, който коментира изключването на Делян Пеевски от Движението на 27 август.

Юристът очаква, че спорът между Доган и Пеевски ще стигне до Върховния административен съд (ВАС). Самият той е убеден, че решението ще падне в съда заради влиянието на досегашния председател на ДПС в съдебната власт.

"Всички са наясно с дълготрайно нехигиеничната връзка на Пеевски с административното ръководство и кадруването в този съд, който поне от 10 години се е превърнал в един придатък на това задкулисие, олицетворявано главно с Пеевски и Борисов, затова аз нямам съмнение, че това вчерашно решение ще падне в съда", заяви Екимджиев по повод заседанието на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.

Бюрото беше свикано от почетния председател Ахмед Доган, за да изключи Пеевски от формацията. Според устава на ДПС Доган има еднолично право да свиква ЦОБ, но Пеевски твърди, че заседанието и решенията му са нелегитимни заради липса на кворум.

"Сигурен съм, че ще бъде намерен някой услужлив съдия, който ще приеме, че тази клауза от устава, която дава право на почетния председател еднолично да взема такива решения за изключване на членове от ръководството на ДПС, противоречи на Конституция, на основни начала на демокрацията и на правото," смята Екимджиев.

Според него, за Пеевски е изключително важно да влезе в следващото Народно събрание, затова е направил компромис за смяната на Калин Стоянов като вътрешен министър - договорка, в която според Екимджиев, е участвал и Бойко Борисов.

"В типичния стил на Борисов, за да тушира напрежението, той смени Стоянов с по-невзрачен негов заместник. Очевидно е, че този компромис между Борисов и Пеевски се прави, за да може на всяка цена Пеевски да влезе в парламента със своето ново формирование. Дали ще бъде ДПС, "Ново Начало " и т.н - той трябва да продължи да има имунитет, да продължи да се прави на евроатлантик", смята Екимджиев.

Адвокатът определи Илков като продължение на модела с Калин Стоянов и напомни за пасивността на МВР по скандални схеми с Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото през последните години.

"Очевидно това е сделка за запазване на сенчестото влияние в МВР, което не предостави исканата информация за служителите на МВР, свързани с бандите на Нотариуса и Петьо Еврото и което не иска да се реформира", обобщи адвокатът.

Той коментира и задействането на институциите по казуса с необезпечения заем отпуснат от Българската банка за развитие към свързани фирми на Румен Гайтански - Вълка.

Според Екимджиев за "безобразията" на бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев се знае от години, но сега е станало изгодно за Пеевски да освети конкретни сделки и затова "сценарият е бил включен в гангстерската война на Пеевски и Доган".


Румен Гайтански - съдружник на Доган и партньор на София и други общини

ДПС Ахмед Доган ЦОБ Доган изключи Делян Пеевски от партията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024
Важно днес

Предимно облачно ще е времето днес. На места се очакват валежи

Минималните температури ще са между 9° и 14°, максималните – между 20° и 25°

07:27 - 19.09.2024