Доган изключи Делян Пеевски от партията Снимка: © Пресцентър

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е свикал Централното оперативно бюро на партията днес и то е взело решение да изключи Делян Пеевски. Изключени са още сподвижниците му Халил Реджепов Летифов, Искра Димитрова Михайлова-Копарова, Йордан Кирилов Цонев, Хамид Бари Хамид, Станислав Димитров Анастасов, Радослав Сабинов Ревански, Ертен Белгинова Анисова.

Съобщението е от пресцентъра на крилото на Доган в движението.

От ЦОБ се позовават на устава на ДПС. С изключването от партията Пеевски е свален и от поста председател, а останалите споменати - от позициите им в ръководството, от което бяха част. Пак според устава решенията могат да се обжалват - пред Централната контролна комисия на ДПС, уточняват от крилото на Доган

Почти веднага близки до Пеевски издания - като Rodopi24 и ПИК, обявиха, че заседанието не е имало кворум, а решенията са "противоуставни". След това се появи и изявление от името на Пеевски: "Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите".

Оперативното ръководство на Движението, свикано от Доган (каквото право той има по устав) е отстранило и 10 областни председатели - Ерджан Ебатин във Варна, Гюнай Далоолу във Велико Търново, Ердинч Хаджиев - Добрич, Тихомир Трифонов - Монтана, Юмер Хамза от Пазарджик, Юксел Расим - Пловдив, Мустафа Мустафов - Сливен, Тунджай Йозтюрк – Стара Загора, Хамди Илязов - Търговище, Мехмед Атаман - Хасково.

Прави впечатление, че повечето от посочените региони, с изключение на Търговище и донякъде Хасково, не са от "традиционните" бастиони на партията, което значи, че в тях местните структури стоят зад Доган и другия председател Двеждет Чакъров.

Мотивите за изключването - "системното нарушение от горепосочените лица на Устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на Почетния председател на ДПС". Според съобщението Пеевски и останалите са поставили на риск "не просто единството на партията, а нейното съществуване с идеите и философията на основателя" Доган, които са залегнали в устава и документите на партията ДПС от създаването му.

ЦОБ на ДПС с Ахмед Доган

"Съгласно Устава на ДПС Почетният председател като основател и първи председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегически цели на партията, неговите решения обвързват всички органи и структури на партията, включително за свикване на заседания на ръководните и контролните партийни органи", мотивират се още от ДПС-Доган.

Оттам добавят и снимка на присъствалите физически на заседанието на ЦОБ, което се е провело в Росенец. За да бъде то легитимно, трябва да присъстват 2/3 от 24-имата му членове. Близките на Доган медии твърдят, че там са едва 14 души от нужния кворум. От кръга на Пеевски казват, че не е достатъчно хора за взимане на решения.

Централната контролна комисия, която според устава може да ревизира решения на ЦОБ, се състои от председател Тимур Халилов, който е сред депутатите от крилото на Доган, а членове са Ерхан Чаушев, Метин Сюлейман, Нихат Кабил. Предположенията са, че Доган има мнозинство при този състав, като на страната на Пеевски вероятно би застанал само Кабил, чийто син Танер стана евродепутат и зае позиции в полза на изключения от партийното ръководство председател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024