Revolut се смята за най-сериозния конкурент на банките заради бързите и евтини услуги при разплащания, преводи на пари и обмяна на валути. Сега обаче финтех компанията се сблъска с първи признаци на вътрешни проблеми и недоволство заради плановете да въведе такси върху някои услуги в безплатния си план.

Revolut обяви, че ще повиши цената за преводи в чуждестранни валути и ще увеличи надбавката за трансфери по време на почивните дни, "за да покрие рисковете при промени на пазарите".

"Обмяната на пари над безплатния ни месечен лимит се таксува. Този лимит се намалява на 2000 лв. на месец (който, както показват анализите ни, повечето от вас никога не достигат). Над тази граница таксата ни ще остане 0,5% и ще ви информираме, ако дадена транзакция подлежи на таксуване. Обмяната на валута в премиум плановете продължава да е без такси", казват от Revolut в писмо до абонатите си.

Компанията предупреждава, че се увеличава процентът на надбавката върху обмяната на масовите валути - от досегашните 0,5% на 1% - по време на уикендите. Потребителите на Revolut ще продължат да ползват по-изгодните вътрешнобанкови обменни нива през работните дни.

Най-популярните видове разплащания като тези между потребители на Revolut, трансфери на пари в рамките на държавата и трансфери на евро в рамките на единната зона на евроразплащания (вкл. България) остават безплатни. Ако превеждате пари към сметка в друга държава, първото ви нареждане за всеки месец също ще бъде безплатно. След това ще се начислява такса от 1 лев на разплащане, се посочва още в писмото.

За валутни преводи към сметка в държава, която не ползва съответната валута, ще се дължи такса от 6 лв. за трансфер на долари (например - превод на $ към Бразилия) или 10 лв. за недоларови транзакции (например - превод на британски паунди към Бразилия). Revolut се ангажира да предупреждава потребителите си, когато предстои да им се начисли допълнителен разход.

Промените ще влязат в сила на 12 август. Ако клиентът не желае да ползва услугата при тези условия, може да закрие сметката си без такса. В противен случай новите условия ще бъдат наложени автоматично.

Клиентите на двата платени плана "Premium" и "Metal" ще продължат да правят преводите си без лимити и такси, с изключение на месечната цена на абонамента.

Анонсът на Revolut може да разочарова някои от клиентите на дружеството, които го използват преди всичко за да си спестят излишни банкови такси.

Най-големият стартъп в сферата на финансовите технологии преминава през трудности заради икономическите сътресения от последните месеци. В началото на юни стана ясно, че компанията ще освободи над 50 свои служители от Полша и Португалия, за да оптимизира разходите си по време на Covid-пандемията. Месец по-рано стана ясно, че са освободени още 60 души заради кризата.

Основателите на Revolut Николай Сторонски и Влад Яценко се отказаха от заплатите си за следващите 12 месеца и съкратиха възнагражденията на висшия мениджърски екип, за да помогнат на финансовото състояние на компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов