Протест пред БНТ поиска оставката на Емил Кошлуков Снимка: © Булевард България

Протест беше организиран пред сградата на БНТ с искане за оставка на генералния директор Емил Кошлуков. Сред участниците в демонстрацията са някои от авторите на отвореното писмо от журналисти, интелектуалци, университетски преподаватели и артисти, които настояват за отстраняването му от ръководството на медията.

Мотивът за недоволството им е свързано с това, че в мандата на Кошлуков телевизията е загубила гражданско доверие "заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената й функция".

"Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност. За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост", се казва още в аргументите на групата, искаща оставката на Емил Кошлуков.

Самият той декларира, че няма намерения да се оттегли от позицията си. В интервю за "24 часа" той посочва, че "телевизията не за първи път е подлагана на политически натиск, но никога големите политически сили не са си позволявали открито да кадруват тук и да се опитват да я командват".

Кошлуков сравнява призива за оставката му, отправен от Христо Иванов в студиото на сутрешния блок, с агресивното поведение на Волен Сидеров, който многократно е правил опити да щурмува сградата на "Сан Стефано" 29 с отряди симпатизанти на "Атака".

Генералният директор на БНТ обвинява недоволството срещу него с това, че имало хора, които "желаят да запазят вечно службата си в БНТ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024