Тази сутрин граждани излязоха на протест в Бургас преди днешната сесия на Общинския съвет в града. Причината - те настояваха за запазване на статута на общинския път, който отвежда до летните сараи на Ахмед Доган, но заради поставена ограда спира достъпа до плажа. Няколко часа по-късно местната политическа структура реши, че пътят остава общински.

През април Общинският съвет гласува деактуване на улицата, която минава покрай летните сараи на Ахмед Доган с аргумента, че вече е с отпаднало предназначение и не води до публичен имот. Предложено е да бъде заменена с нова, която да минава покрай осигурителната зона на нефтобазата. Междувременно обаче общински съветници от дясната опозиция успяват да установят, че улицата не е с отпаднало предназначение и води до морския бряг.

Общинските съветници призоваха гражданите, които искат улицата да не променя статута си, да го изявят публично. Те се занимаваха със случая след две внесени докладни записки. В едната се искаше отмяна на решение на ОС относно статута на общинския път, а в другата общинските съветници от ГЕРБ искат оттегляне на решението за целия проект, предвиждащ благоустрояването на лесопарк „Росенец“, съобщи БНР.

Първата докладна е внесена от общинския съветник Константин Бачийски, който изтъква, че „за деактуването на една публична собственост трябва да има доказателства, че няма нужда от този път, а аз смятам, че има нужда от този път. Така че самото решение от април месец е незаконосъобразно за мен и смятам, че Общинският съвет е длъжен да се оправи“.

Председателят на местната политическа структура професор Севдалина Турманова обясни причините защо трябва да се спре реализацията на целия проект за парк „Росенец“, като се оттегли решението за него на Общинския съвет. „Като общински съветник от ГЕРБ смятам, че нито един административен натиск няма да има никакъв смисъл, ако той не получава подкрепата на гражданите, на общината“, каза тя, цитирана от БНР.

По случая има и две висящи дела в Административния съд. Частни лица и неправителствена организация оспорват законосъобразността на решението за деактуването на общински път в частен.

По-рано от Община Бургас изпратиха отворено писмо, в което обясняват, че „общинската улица не води до морския бряг, а до частен терен и това е видно от действащата кадастрална карта“.

„Ако собственикът на терена е извършил дейности, чрез които е навлязъл в публична държавна собственост, то той носи отговорност пред компетентните държавни институции“, се казва в съобщението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени