Тази сутрин граждани излязоха на протест в Бургас преди днешната сесия на Общинския съвет в града. Причината - те настояваха за запазване на статута на общинския път, който отвежда до летните сараи на Ахмед Доган, но заради поставена ограда спира достъпа до плажа. Няколко часа по-късно местната политическа структура реши, че пътят остава общински.

През април Общинският съвет гласува деактуване на улицата, която минава покрай летните сараи на Ахмед Доган с аргумента, че вече е с отпаднало предназначение и не води до публичен имот. Предложено е да бъде заменена с нова, която да минава покрай осигурителната зона на нефтобазата. Междувременно обаче общински съветници от дясната опозиция успяват да установят, че улицата не е с отпаднало предназначение и води до морския бряг.

Общинските съветници призоваха гражданите, които искат улицата да не променя статута си, да го изявят публично. Те се занимаваха със случая след две внесени докладни записки. В едната се искаше отмяна на решение на ОС относно статута на общинския път, а в другата общинските съветници от ГЕРБ искат оттегляне на решението за целия проект, предвиждащ благоустрояването на лесопарк „Росенец“, съобщи БНР.

Първата докладна е внесена от общинския съветник Константин Бачийски, който изтъква, че „за деактуването на една публична собственост трябва да има доказателства, че няма нужда от този път, а аз смятам, че има нужда от този път. Така че самото решение от април месец е незаконосъобразно за мен и смятам, че Общинският съвет е длъжен да се оправи“.

Председателят на местната политическа структура професор Севдалина Турманова обясни причините защо трябва да се спре реализацията на целия проект за парк „Росенец“, като се оттегли решението за него на Общинския съвет. „Като общински съветник от ГЕРБ смятам, че нито един административен натиск няма да има никакъв смисъл, ако той не получава подкрепата на гражданите, на общината“, каза тя, цитирана от БНР.

По случая има и две висящи дела в Административния съд. Частни лица и неправителствена организация оспорват законосъобразността на решението за деактуването на общински път в частен.

По-рано от Община Бургас изпратиха отворено писмо, в което обясняват, че „общинската улица не води до морския бряг, а до частен терен и това е видно от действащата кадастрална карта“.

„Ако собственикът на терена е извършил дейности, чрез които е навлязъл в публична държавна собственост, то той носи отговорност пред компетентните държавни институции“, се казва в съобщението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други