Протестът срещу БНТ блокира Даниела Дариткова и Корнелия Нинова за 1,5 ч.

Председателите на двете най-големи парламентарни групи Даниела Дариткова и Корнелия Нинова бяха блокирани в продължение на час и половина в и около БНТ, след като протестиращи затвориха изходите при сградата.

Дариткова и Нинова бяха поканени за събеседници в предаването "Панорама" от 21 ч. Час по-късно се оказа невъзможно двете депутатки да се приберат у дома заради обсадата на телевизията.

Откъс от дебата между Дариткова и Нинова в "Панорама", БНТ - цялото предаване можете да видите тук.

Под викове "Много ви е страх" и "Оставка" Дариткова беше изведена от един от входовете на телевизията под полицейски кордон. Първият опит на униформените да изведат председателя на ПГ на ГЕРБ се оказа неуспешен, след като група протестиращи затвориха пътя и поставиха контейнери пред колата. Дариткова все пак е изтеглена от района около 23:30 ч.

"Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права", написа тя в профила си във Facebook, докато изчакваше края на блокадата.

Корнелия Нинова е пусната да излезе без подобни сцени, но се оказва, че тя също е попаднала под натиска на протеста - жена е задържана за кратко, след като е хвърила вода по председателя на БСП. Нинова е взела такси, за да се прибере.

"Политическите лица трябва да са готови да разговарят с всички граждани"

Иво Мирчев от "Да България" защити реакцията на протестиращите, като направи аналогия с демонстрациите от 2013 г., когато премиерът Пламен Орешарски беше принуждаван да напуска сградите на медии и институции през задния вход.

В интервю за "Тази събота" на bTV той не се съгласи с коментара, че Нинова и Дариткова са били превърнати в заложници в сградата на БНТ.

"Това са политически лица. Г-жа Дариткова е представител на най-висшата част от политическата ни класа и управляващите. Тя беше една от първите в "живия щит" на премиера по време на пресконференция преди няколко седмици. Не можем да говорим за някакво по-специално отношение към тях. Хората не ги обиждаха, а искаха техните оставки и да говорят с тях. От телевизията до ректората Корнелия Нинова вървеше пеша, докато хората искаха нейната оставка. За разлика от това, премиерът на страната обиди председателя на Народното събрание по недопустим за една жена начин", каза той.

На въпрос дали би предложил извинение на Даниела Дариткова и Корнелия Нинова или не, Иво Мирчев каза:

"Аз не мисля, че някой трябва да се извинява на двете госпожи. Те са там като политици и по никакъв начин не са били обиждани. Много внимателно прегледах всички записи. Нито един от протестиращите не ги е обиждал по какъвто и да е начин. Това са политически лица - и като такива, те трябва да бъдат готови да говорят с всички граждани. Те вчера не бяха готови".

Няма арестувани след протеста пред БНТ

Началникът на "Охранителна полиция" при СДВР Радослав Стойнев обяви, че преди полунощ Дариткова и Нинова са решили да си тръгнат от телевизията непосредствено една след друга "по собствена преценка и на собствена отговорност", като са отказали охраната на полицията.

"От страна на насъбралото се множество беше изразена вербална агресия. Имаше хвърлене на бутики, кенчета от бира и др. Това наложи нашата намеса, за да бъдат изведени лицата от охраняемия периметър. Едното от лицата (Дариткова, б.р.) беше блокирано в автомобила, с който беше дошло, което наложи самият автомобил да бъде изведен и обезопасен на подходящо място. Впоследствие лицето също беше изведено от периметъра благополучно. При провеждането на протестните мероприятия няма задържани лица", каза той.

На въпрос относно действията на полицията в нощта на протеста той каза:

"Аз бях на място. Имаше силно изразена вербална агресия, демонстративно възпрепятстване на свободното придвижване на двете лица, хвърляне на бутилки. Това застрашава живота и здравето на лицата. При положение, че се намираме там, нямаше как да не предприемем действия по осигуряване на безопасността им. От страна на полицейските органи не е използвана физическа сила освен изграждането на кордони и на моменти изтласкването на протестиращите".

Полицаите са предложили на протестиращите сами да видят колата, за да разберат, че Дариткова е напуснала.

"Това беше направено с цел да спадне създалото се напрежение и безсмисленото стоене на хората там. Не виждам нищо нередно. Беше им казано, бяха уведомени, че няма никой в колата, но за да се уверят със собствените очи и да не продължава безсмисленото стоене, предприехме тези действия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024