Протестиращата медицинска сестра слезе от перваза на бившия Партиен дом Снимка: © Булевард България

Медицинската сестра Бойка Анастасова, която участва в организирането на протестите на гилдията за по-високи заплати, излезе на необезопасен парапет на бившия Партиен дом и отказа да слезе в продължение на час, преди това да се случи в около 08:40 ч. сутринта.

Анастасова и още няколко от протестиращите жени влязоха в сградата, в която се организират заседанията на парламентарните комисии, от вечерта на 5 март. Отказали са да напуснат след провалена среща на Здравната комисия. Медицинските специалисти протестират от пет дни с палатков лагер пред сградата.

Целта на участието им в комисията беше да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев, който трябваше да отговаря на депутатски въпроси. Ананиев обаче отсъстваше от София заради среща в Брюксел във връзка с новия коронавирус. "Хората, които трябва да работят ги няма, затова ние сме тук", казват петте жени, цитирани от в. "Сега". Те напомнят, че настояват професията им да бъде обявена за защитена, заплатата за гилдията да е равна на две минимални заплати, да се повиши категорията труд, която им се признава и др.

Според Анастасова - през нощта в залата са нахлули жандармеристи, които са започнали да ги блъскат, след което жените са излезли по первазите на прозорците. Медицинската сестра настоява журналисти с ТВ-камери да влязат в сградата и да снимат.

"Страхувам се, действията върху нас бяха груби. Нямам гаранция какво ще се случи с нас, когато няма камери. Защо не пуснат някоя от камерите ви? Защо като нямат какво да крият, не искат да ви пуснат. Ние не искаме да ескалира напрежението. Не се притеснявайте за моята безопасност", казва Анастасова.

На място е и началникът на НСО ген. Красимир Станчев, който се опита да убеди Анастасова да се прибере - неуспешно. Станчев отрича негови служители да са упражнявали физически натиск срещу протестиращите жени.

" Повече няма да позволя някоя от тях да излиза на прозорците. Обезпечили сме прозорците и нищо повече. Камери на телевизията няма да пусна. Аз ще остана тук, докато госпожата е тук.", казва той пред bTV.

В крайна сметка в бившия Партиен дом влязоха журналисти, което накара медицинската сестра да слезе от перваза. В момента тя дава интервюта там.

Бойка Анастасова е медицински специалист и физиотерапевт, като членува в Синдиката на българските медицински специалисти, създаден преди месеци. Тя е служител на болница "Пирогов".

НСО: Бяхме оставени да се справяме сами

Началникът на НСО ген. Станчев обвини МВР в забавена реакция на кризата.

"НСО беше оставена сама да се справи с барикадиралите се медицински сестри. Насилие не е имало. Помолих за съдействие МВР, но бяхме оставени сами да се справяме. Очаквах, че ще изпратят по-качествени психолози, от тези с които разполагахме. Почти 12 часа овладявахме ситуцията със сестрите. Искахме просто да не се качват по прозорците. Ще направим анализ дали сме свършили всичко нужно", каза той след прибирането на Бойка Анастасова в сградата.

Председателят на Здравната комисия Даниела Дариткова определи случилото се като "целенасочена провокация".

"По време на протичащо заседание медицинските сестри нахлуха в залата и се насочиха в далечния ъгъл със столовете, където ги виждате и днес по камерите. Не се опитаха по никакъв начин да влязат в комуникация с Комисията по здравеопазване. Аз смея отговорно за твърдя, че за мен това беше целенасочено организирана провокация. Най-големият въпрос, който си поставяме, е дали отговорният за Националната служба за охрана смята действията им за адекватни, защото за мен наистина беше изключително рисково да оставят една жена в нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама видни представители на службата да не могат да се справят с тази ситуация", казва тя пред журналисти в Народното събрание.

Участничка в протеста на медицинските специалисти - Надежда Маргинова - коментира, че до ескалацията се е стигнало заради липсата на внимание към исканията им.

"Пет дни бяхме на палатков лагер - в дъжд, в студ, на вятър, никой не ни отрази, все едно, че сме невидими. Също и майките на деца с увреждания. Вчера дойдохме да присъстваме на Здравната комисия, да вземем участие, да повдигнем въпроса, да се обърнем към господа лекарите, които уж не трябва да плюем, но аз от тук нататък няма да спра да плюя, да поставим нашите проблеми, да ни съдействат. Те въобще не ни отразиха, излязоха си за пет минути, гласуваха набързо единствената кандидатура за управител на НЗОК и си тръгнаха. И ние тогава решихме, че след като продължават да ни игнорират, да се правят, че ние не съществуваме и нямаме проблеми, няма да напуснем сградата на Народното събрание", казва тя.

Защо протестират отново медицинските сестри?

Шествието на 1 март и палатковият лагер пред Партийния дом бяха организирани от синдиката на медицинските сестри, председателстван от Мая Илиева, заради това, че обещаните увеличения на заплатите не се случва в цялата страна. В неделя Илиева обяви, че в много болници в страната заплатите на сестрите продължават да са по 700-800 лв. и увеличение не е направено.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че "Немалка част от исканията им са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента. Показателно в това отношение е, че в преобладаващия брой държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи".

"Промяната в сектор „Здравеопазване“ ясно се вижда и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през месец декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година", се казва в съобщението на министерството от 1 март.

Кирил Ананиев е изпълнил ангажимента в Националния рамков договор да се включи текст, който да задължава всички лечебни заведения, независимо от собствеността им, да отделят до 50% от приходите от клинични пътеки за заплати. Ръководителите на лечебни завеедния са задължени да предоставят на служителите си своите вътрешин правила за разпределение на работните заплати.

Готви се и нова наредба, която да регламентира искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри. Не е изпълнено обаче искането за класифициране на труда на медицинските сестри в защитена професия, за преминаването в по-висока категория труд и за допълнително заплащане на нощния труд. Обяснението е, че се изискват "сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024