Протестиращи в Берлин опитаха да щурмуват Райхстага Снимка: © Getty Images

Участници в демонстрациите срещу Covid-мерките в Берлин направиха опит да щурмуват сградата на Райхстага. Множество мъже и жени преминаха металните прегради, докато полицаите се прегрупират.

Униформените отговориха на тълпата с използването на лютив спрей. "Няколко души опитаха да влязат през вратите", казва говорителка на полицията пред Билд. След трикратно нареждане към демонстрантите да освободят площадката, полицията се намеси и изтласка протестиращите.

Събирането започна още около обяд, като десетки хиляди души се стекоха по улиците на Берлин за демонстрацията срещу мерките на правителството за ограничаване на Covid-19.

Полицията в германската столица взеха решение да разпръснат демонстрацията, тъй като участниците в нея не спазват социална дистанция и почти никой не носи маски - именно срещу тези изисквания беше свикан протестът.

Участниците в шествието отговориха на разпускането на събитието със скандирания "Оставаме тук" и недоволство. На места се стигна до кратки сблъсъци с полицията. Някои от поддръжниците на протеста в социалните мрежи обвиняват служителите на реда за това, че са притиснали множеството в ограничен периметър и не допуска поддържането на социална дистанция.

Двама души са арестувани заради хвърлянето на бутилки и камъни срещу униформените. Използван е и лютив спрей, за да се спре физическия сблъсък.

Според предварителни оценки на полицията около 18 000 души са се събрали в центъра на Берлин в началото на протестите. Германският Bild обаче съобщава за 30 000 демонстранти, като се позовава на източници от службите. По данни на Spiegel - към края на деня те са станали общо близо 40 000.

Протестиращите призовават за вдигане на всички ограничения за Covid и за оставка на федералното правителство.

Политици от "Алтернатива за Германия" и други десни групировки призоваха симпатизантите си за включване в протестите. Spiegel свидетелства, че на протеста се виждат знамена със символи на крайната десница.

Събитието се организира въпреки опита на местната полиция да го предотврати със съдебна заповед. Две съдебни инстанции отказаха да уважат искането на службите за сигурност.

Сред събралите се има и групи с неонацисти, привърженици на конспиративни теории за "заговор на Бил Гейтс", антиваксъри и др.

Това е второто мащабно събиране в столицата на Германия срещу мерките за сигурност в рамките на последния месец. Протестът на 1 август също беше разпръснат от полицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024