Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество е извършва проверка за конфликт на интереси на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщава БГНЕС. 

Производството е предизвикано от медийни публикации от 12-и и 15-и юни, които твърдят, че изпълнителният директор на Фондация "Просвета" Мария Карабельова-Маргаритова е кума на Вълчев и съдружничка на съпругата му в консултантското дружество "Бонафиде Адвайзърс" ООД.

Проблемът идва от това, че според публикациите основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички учебници на издателската група "Просвета" за 11-и класа за предстоящата учебна година са одобрени от министъра.  

Фондацията няма отношение към издателския бизнес на "Просвета", който се движи от "Просвета-СОфия" АД, пише "Сега". В същото време обаче е изпълнявала проект за 80 400 лв. ограмотяване на възрастни с основен бенефициент МОН. Освен това работи активно по европейски и национални програми и извършва консултантска дейност по програми като ОПРЧР и "Еразъм+".

Посочена е и информация, че съпругата на Вълчев е собственик на "ПР енд ивент консултинг" АД. Твърди се, че откакто Димитър Маргаритов, съпруг на Мария Карабельова-Маргаритова, е председател на Комисията за защита на потребителите, от бюджета на комисията са изхарчени около 100 хиляди лева за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център - България.

Публикувани са и факсимилета на договор за около 35 000лева. От Антикорупционната комисия изрично уточняват, че по смисъла на закона съпругата на министъра и шефът на КЗП са свързани лица.

"Съжалявам, че фокусът от резултатите в образователната система, от реализираните успешни политики последните години, се пренася върху мен и то не заради дейността ми като министър, а заради лични взаимоотношения. Не ме притеснява проверката, ще съдействам с каквото е необходимо. Това е и възможност да бъдат изяснени всички факти като например това, че съпругата ми никога не е била собственик на ПР агенция и че краткото ѝ участие в такава фирма е приключило преди 11 години," коментира ситуацията Вълчев, цитиран от пресслужбата си. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията