Провокатори опитаха да саботират три ЛГБТИ събития в София и Пловдив за последната седмица Снимка: © Facebook.com/Single Step

Провокатори опитаха да саботират три ЛГБТИ събития за последната седмица, две от които в София и едно в Пловдив. Последният случай е от вчера (30 май), когато група от около 20 мъже влиза в столичния клуб The Steps и създава смут, попречвайки на нормалното протичане на прожекция на филма „Черупки” на режисьора Слава Дойчева.

Полиция и жандармерия пристигат на мястото и до ескалиране на напрежението не се стига. В продължение на около половин час момчетата се разхождат в залата, говорят на висок глас и смущават присъстващите. Провокаторите са отказали да заявят мотивите, които са ги накарали да посетят събитието.

„Когато пристигнах в залата, вътре имаше около 20-ина момчета с маски на БНС и подобни надписи. По време на филма се държаха арогантно и просташки, коментираха на висок глас иронично. След прожекцията излязоха от залата, но останаха отвън, докато приключи дискусията. Като цяло всичко протече мирно, но създаваха усещане за липса на сигурност. Определено бяха организирани и имаше един-двама "тартори", които им казваха кога и какво да правят.” коментира Христо Копаранов, присъствал на случката.

Само за миналата седмица това е третият случай, в който подобен род събития биват възпрепятствани от нормално протичане. Първият случай е на 26 май, по време на представяне на детската книга „Мрави и планетата Гора”, отново в пространството The Steps. На мястото на събитието пристигат отново около 20 души и вандализират витрината на сградата, лепейки плакати с надпис „Stop LGBT virus”. Поради съмнение относно мирните им намерения, организаторите ги молят да останат навън и с помощта на охраната им попречват да влязат. Пространството The Steps (кафе и клуб) е собственост на фондация Single Step и е едно от малкото места в столицата, което служи за трибуна на ЛГБТИ общността.

„През последните дни ставаме свидетели на провокации и заплахи на различни събития на ЛГБТИ общността в София, Бургас (Бургас Прайд, бел. авт.) и Пловдив. Провокаторите са организирани, брандирани, със сценарий, готови реплики и действия. Идва месецът на Прайд, но идват и избори и всички националистически организации и партии ще използват ЛГБТИ общността за да изливат омраза и да печелят лесни политически точки. Подобни прояви нямат място в държава членка на Европейския съюз. За да се противопоставим, е нужна солидарност в общността ни и от нашите съмишленици.”, коментира Иван Димов, основател на фондация Single Step.

Сходна случка се разиграва и на 27 май в Пловдив, отново по време на представяне на книги на младежката ЛГБТИ организация в града. Футболна агитка пристига на мястото и се опитва да влезе в залата на „Радио Пловдив”, където се провежда събитието. След като се стига до физическа саморазправа, полицията извежда няколко момчета навън. Те обаче се събират пред сградата на радиото и изчакват събитието да приключи. До ескалация отново не се стига.

Макар за момента подобни прояви на хомофобия да протичат без сериозни последици, съмишленици и членове на ЛГБТИ общността изказват опасенията си относно предстоящия прайд месец. Традиционно, освен шествието (тази година насрочено за 12 юни), през юни в големите градове по света се провеждат събития, които имат за цел да запознаят обществото с целите и социалната мисия на движението за ЛГБТИ права - изложби, кино прожекции, дискусии, концерти и други.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024