Прожекция на руски филм с пропаганда за войната породи недоволство в Италия Снимка: © Screenshot/Trailer

Руски пропаганден филм за войната в Украйна, който миналата година напълно се провали в руския боксофис, ще бъде прожектиран в Италия, което предизвика гневни реакции и спорове в обществото.

Някои италиански кино салони ще покажат филма "Свидетелят" - първият руски пълнометражен филм за войната в Украйна, който е пълен с лъжливи твърдения за конфликта. Измислената история проследява герой на име Даниел Коен - белгийски цигулар, който пристига в Киев по работа, но става свидетел на първите дни от пълномащабната руска инвазия.

Сюжетът се основава изцяло на руската пропаганда на Кремъл, която от началото на войната се опитва да оправдава агресията си с невярна информация.

Във филма главният герои вижда напълно измислени сцени как украински военнослужещи "убиват" цивилни и "обстрелват" железопътна гара, за да хвърлят вината за смъртта върху руснаците. Военнослужещи с татуировки със свастики атакуват цигуларя, а той едва се спасява само за да види как западните политици и медии "заговорничат" срещу Русия.

"Свидетел" е първият игрален филм за продължаващата война, режисиран от Давид Дадунашвили. Той направи премиерата си в Русия още през август, но отбеляза рекорден провал. С бюджет от около 2 млн. долара, той събра едва 155 хил. долара през първите две седмици след пускането си.

Въпреки грандиозният провал на филма в Русия, сега "Свидетелят" се надява да привлече повече зрители в Италия - поне сред тези, които подкрепят руския президент Владимир Путин и оправдават агресията му спрямо Украйна.

Прожекция е планирана в Болоня за 27 януари - деня, в който се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на Холокоста. "Свидетелят" ще бъде показан в културен център "Вила Парадизо" на събитие, на което ще присъстват Винченцо Лорусо от проруската организация "Донбас Италия" и прокремълският журналист Андреа Лучиди.

Събитието е обявено с публикация във Facebook, която вече е залята от множество критики на потребители, които обвиняват центъра, че ще е домакин на омразно пропагандно събитие. Домакините обаче не признават вина и твърдят, че организират "разнообразни инициативи".

Скандалната прожекция привлече вниманието и на местната власт, която я осъди за "неприемлива" и поиска събитието да бъде отменено.

Към момента обаче това все още няма да се случи, тъй като организаторите твърдят, че не нарушават никакви закони, като показват филма и смятат, че хората имат "правото да се информират свободно" от пълния с лъжи филм.

Освен в Болоня "Свидетелят" е показван и в други италиански градове, включително Рим и Флоренция.

На прожекцията в Рим беше пуснато и видеопослание, записано от актьора в главната роля - Карен Бадалов. В него той се обръща към италианските зрители и изразява надежда, че те ще могат да се припознаят с неговия герой.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024