Трябва да говорим с децата - психологът Яна Алексиева, част от “#ЗаедноСме в борбата срещу акнето" Снимка: © Булевард България

Много се спекулира с въпроса коя е най-хубавата възраст. Някои твърдят, че тя се крие в двайсетте ни години, но това е и десетилетието, в което изискванията към нас са най-високи.

Други казват, че най-добрите години са между 30 и 40. Хм, чудесно, но дали именно периодът, в който обичайно се опитваме да крепим баланса между грижата за деца, градежа на кариера и психологическото справяне с феномена „остаряващи родители“ може да се нарече „най-добрият“?

Срещали сме и мнения, че „третата“ възраст е „златната“ възраст. Може би. Ако си здрав и имаш достатъчно пари, за да поддържаш едно нормално ежедневие.

Въпросът коя е най-хубавата възраст остава без отговор. Няма спор обаче коя е най-трудната възраст, или поне със сигурност фигурира в топ 3 на най-трудните периоди от човешкия живот, и това е тийнейджърството.

Онези бурни години на беснеещи хормонални бури, бързо променящи се тела, опити да намерим себе си в семейството и света, и усилия да се впишем в училищните и социалните норми, докато поддържаме пламъка на естествената за възрастта бунтарщина.

Именно за предизвикателствата, с които ежедневно се сблъскват юношите, говорим с Яна Алексиева: психолог, изпълнителен директор на Асоциация Родители и действащо лице в ежегодната кампания на Bioderma „Заедно сме в борбата срещу акнето“.

„Срамът и усещането за тревога са част от израстването и в тях няма нищо лошо, стига да не преливат в крайности“, казва Яна.

„Външният вид е много водещ в тийнейджърските години и е важно като родители да си направим труда да говорим с децата, да споделяме с тях, да им обясним, че ще пораснат и да им кажем какво представлява съзряването. За жалост, този разговор липсва в училище“, добавя тя.

Разказва ни за пресен случай, който е стигнал до нея, в който ученичка с тежко акне се е преместила в друго училище, защото целият клас ѝ се е подигравал.

Сега момичето е в ново училище, но там отново има деца, които ѝ се присмиват, и тя отново иска да се мести.

„Моят силен апел към родителите, е освен да кажем на детето, че ако има пъпки, е добре да говори с нас и да отиде на дерматолог, а не да се маже с някакви неясни мазила, да се огледаме и да помислим дали това, че се подиграваме на някого или се включваме в компания, която тормози друго дете заради външния му вид, ни носи нещо“, казва Яна и допълва, че ако едно дете бъде докарано до крайност, то може да направи опасни за себе си и за околните неща.

Националната кампания „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на Bioderma се провежда от 4 до 18 октомври за девета поредна година.

Тя обръща внимание на мястото на специалиста в лечението и обединява усилия с водещи дерматолози, психолози и партньорски организации.

Според Яна Алексиева онова, за което се бори кампанията, е пряко свързано и с темата за грамотността в интернет.

„Когато ние бяхме деца, трябваше да търсим информация в библиотеката. Сега децата трябва да се научат как да селектират информация и да знаят кое е истина и кое – не.“

Самата Яна често говори с десетгодишния си син по темите за критичното мислене, за разпознаването на рекламите и за необходимостта да различаваме полезната информация от заблуждаващата.

Асоциация Родители е част от центъра за онлайн безопасност и имат консултативна линия за деца, родители и учители. Телефонният номер 124 123 е осемчасова услуга, в която експерти-консултанти информират и оказват подкрепа в ситуации на реален или потенциален риск за децата в интернет. Което е особено полезно в свят, в който става все по-трудно не само за младежите, но и за нас, да се ориентираме във виртуалното пространство.

„Постоянно следим тенденциите и виждаме притеснителни неща“, казва Яна. „Някои решават, че кожата им ще е страхотна, ако се намажат с еди-какво-си, което често се оказва огромна грешка. Дори най-скъпите продукти не са гаранция за добър резултат, ако не са подходящи за индивидуалната кожа на детето или възрастния. А онези, които знаят какво е подходящо, са дерматолозите“.

Лекарите са и хората, които могат да ни посъветват какво да изключим от диетата си, за да се чувстваме и да изглеждаме по-добре. И това е адекватният подход. Самоподлагането на строги диети, което правят някои тийнейджъри, не е.

Разбира се, при посещенията на лекар също трябва да бъде намерен баланс, тъй като прекалената родителска тревожност и свръхпротективността нерядко създават предпоставки за здравна тревожност при младежите.

Нещо, което не е учудващо на фона на двете години пандемия, които преживяхме.

„Освен затворени, децата по нашите географски ширини бяха и забравени“, казва Яна.

По време на ковид пандемията нямаше истински разговор с тийнейджърите, преднамерено помислен от професионалисти, такъв, който да изчисти целия стрес, в който живееха.“

„Трябва да сме балансирани в разговора с децата за здравословния живот. Разбира се, всички си мечтаем детето ни да избере ябълка пред вафла, но това не бива да става на цената на насаждане на страхове и тревоги“, допълва тя.

А кога страховете и тревогите изпълзяват от сферата на нормалното за възрастта?

Когато тийнейджърите променят поведението си, когато се затворят в себе си, потиснати са, не се усмихват, по-често реагират агресивно. В тези случаи обръщането към психолог е наложително: точно както ходенето на дерматолог още при първите акнеични пъпки.

„Ако видим промяна в поведението на детето, е редно по спокоен начин да му кажем „Тук съм, ако имаш нужда, ела да говорим“, но не и да се набъркваме грубо в личния му живот, тъй като това го отдалечава от нас“, казва Яна.

По думите ѝ най-добрата родителска тактика е общуването с детето на всяка възраст. И, разбира се, истината - тогава, когато думите на родители съвпадат с поведението им.

„Не бива да забравяме, че тийнейджърите имат нужда от нас. За да израснеш и да се намериш, трябва да се противопоставиш на родителите си“, казва Яна.

Тя напомня, че тръшкането на врати не е акт на омраза към родителя, а сигнал за преумора и преливане на чашата. И докато тийнейджърите лека полека излизат от възрастта на акнето и встъпват в „най-хубавата възраст“, ние растем и се учим #заедно с тях.

Bioderma Zaedno sme v borbata sreshtu akneto key visual

В сайта на инициативата zaednosme.bg всеки, който има проблем с акне, може да си запише безплатна консултация със специализирано медицинско лице. Възможностите за преглед са две - във физически кабинет или онлайн - чрез приложението за телемедицина Healee. Платформата позволява чат, видео и аудиовръзка между лекаря и пациента в удобно за тях време.

Над 140 водещи специалисти в дерматологията участват в кампанията на BIODERMA, а в сайта лесно и бързо могат да бъдат открити дерматолозите, които се включват в инициативата в различни градове от страната. За целта има и специална карта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024