Снимка: © Getty Images

Александър Лукашенко е приватизирал няколко луксозни държавни имота, живее в имения, ползва скъпи автомобили и самолети, но според имотната му декларация „гладува“. Това са изводите от мащабно разследване на опозиционния белоруски канал NEXTA, който на 8 март публикува 80-минутен филм за президента, наречен „Златното дъно“.

Макар и в по-малки мащаби, той напомня за разследването на екипа на Алексей Навални по-рано през годината, показващо луксозния дворец за 100 млрд. рубли на руския държавен глава Владимир Путин.

„Златното дъно“ показва 18 имота, които, според авторите, са използвани от президента, наречен „последния диктатор в Европа“. Сред тях са резиденции като Двореца на Независимостта в Минск, центърът за отдих „Крупенино“ в региона на Витебск и ловното имение Вискули в Брест. Според източници на NEXTA – на месец се харчат „десетки милиони долари“ за поддръжка на държавните резиденции, които Лукашенко е приватизирал.

Според авторите на разследването – президентът на Беларус разполага с колекция от скъпи коли, чиято обща стойност е оценена на 4 млн. евро. В тази цифра не се включват сумите по обслужването им.

Филмът показва как Лукашенко използва самолети и хеликоптери на държавата за свои лични цели. Авторите твърдят, че той приема скъпи подаръци и покровителства чуждестранни предприемачи. Като пример „Златното дъно“ дава руския бизнесмен Михаил Гуцериев – основен акционер в индустриалния конгломерат „Сафмар“.

Преди филмът да бъде пуснат, Александър Лукашенко на два пъти коментира информацията, че разполага с „личен дворец“. Той отрече твърденията и каза само, че има само къща с големина 7 на 8 метра, в която е израснал с майка си. „Ако някой открие двореца на Лукашенко, да се мести в него незабавно“, каза иронично президентът.

Той твърди, че „няма никакво богатство“ и всичко, което използва, принадлежи на държавата.

Филмът на NEXTA събра над 1 милион гледания в YouTube за няколко часа. Авторите му пишат, че това е „най-мащабното разследване на „най-чистия“ президент в света“. „Скъпи имоти, въздушен флот, часовници и дори златни химикалки, а в декларацията му пише, че едва ли не гладува“, отбелязват от опозиционната платформа.

Те са използвали информация от вътрешни хора, схеми, планове, документи и разкази на очевидци, за да съберат материалите за луксозния живот на Лукашенко. „Събрахме материали, за които се знаеше, но преди не бяха публикувани. Те са свързани не само с Лукашенко, но и със семейството му, с неговите поръчки и интелигентни начини за взаимноизгодно сътрудничество с придворни олигарси. Следва продължение“.

Журналистът Степан Путило, който е основател на NEXTA, твърди, че е искал да направи „малко проучване“ за имуществото на президента. „Но в процеса на подготовка, хората, свързани с корупционните схеми на диктатора, започваха да ни се обаждат. Снабдиха ни с толкова много информация, че трябваше да пренаписваме сценария няколко пъти“, казват той и екипът му в канала си в Telegram.

Путило живее във Варшава, след като напусна Беларус по време на протестите срещу Лукашенко през 2020 г. Стотици хиляди демонстранти обявиха резултатите от президентските избори за „фалшиви“ и все още искат свалянето на „диктатора“. През миналата година всички опозиционни медии бяха блокирани, но NEXTA се превърна в най-популярния източник, показващ насилието на протестите, и призоваващ за оттегляне на Лукашенко. Над 2 милиона души гледат каналите им в Telegram и YouTube.

През август 2020 г. Степан Путило попадна в списъка на издирваните от белоруските власти граждани. По-рано тази година Разследващият комитет на страната и главният прокурор изпратиха документи на полските си колеги за екстрадиция на Путило и главния редактор на канала Роман Протасевич.

По-късно Министерството на информацията в Минск добави NEXTA и сатиричния канал Luxta в списъка на държавата с „екстремистки материали“.

Страната от бившия съветски блок е управлявана от президента Александър Лукашенко още от 1994 г., но властта му никога не е изглеждала по-разклатена.  Бившият директор на совхоз обяви, че печели изборите, въпреки че почти всички граждани протестираха срещу режима му. Той създаде система, която заглушава опозицията и вкарва най-ярките противници в затвора. Най-големите му опоненти по време на протестите бяха или задържани, или напуснаха страната.

Хиляди души пострадаха от полицейското насилие по време на демонстрациите, хиляди бяха и арестуваните. Европейският съюз отговори със санкции срещу представители на властите, отговорни за хаоса. Блокът и САЩ не признават победата му на изборите, но той продължава да е на власт и е подкрепян от Русия и Владимир Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?