Путин и Ердоган откриха "Турски поток" в присъствието на Борисов и Вучич

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин откриха официално газопровода "Турски поток" в присъствието на сръбския държавен ръководител Александър Вучич и премиера на България Бойко Борисов.

Строителството на проекта "Турски поток" започна през май 2017 г. и струва близо 8 млрд. долара. Газопроводът, който минава по дъното на Черно море и заобикаля Украйна като транзитна страна, има две линии с капацитет от по 15,75 млрд. кубични метра газ. Първата е предназначена за снабдяване на Турция с горивото, а втората - за пренос на руски газ през Турция до Балканите и Централна Европа.

По време на срещата си с Ердоган и Путин, Борисов е съобщил за напредъка по разшряването на газопреносната мрежа от границата с Турция до тази със Сърбия, към която се очаква да се пренася газ от "Турски поток".

Газопроводът е с обща дължина 474 км, с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области. Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области - Плевен, Ловеч, Враца и Монтана, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Часове преди Борисов да замине за церемонията в Истанбул, Министерски съвет взе решение да придобие 20% от капитала на проектната компания "Газтред", която строи терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Очаква се основни доставчици на гориво през Гърция да са компании от САЩ, Катар и др., което според правителството ще допринесе за диверсификацията на доставките на газ.

Сделката ще се осъществи през "Булгартрансгаз" и е част от енергийната стратегия на държавата. Терминалът се състои от плаващо хранилище със звено за регазификация, което се намира на 10 км от бреговете на Александруполис, и 28-километрова тръбопроводна система.

„Булгаргаз“ ЕАД ще участва в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за резервиране на капацитет от терминала за втечнен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м. на година, но не по-малко от 300 млн. куб. м. на година, за период от 3 до 5 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024