Путин направи "Герой на Русия" чеченски командир, отговорен за "прочистването на Мариупол" Снимка: © Getty Images

52-годишният чеченец Адам Делимханов, който според Рамзан Кадиров отговаря за "прочистването на Мариупол от престъпни елементи, квартал по квартал", е награден със званието "Герой на Русия".

Делимханов е отличен от руския президент Владимир Путин заради "мъжеството и героизма", които е проявил по време на войната в Украйна.

Адам Делимханов е дългогодишен член на руската Държавна дума от "Единна Русия", като е бил вицепремиер на Чечня (2006-2007 г.) с контрол върху службите за сигурност. Делимханов е роднина на Рамзан Кадиров.

По време на първата чеченска война той е личен шофьор на един от военните командири на сепаратистите от Ичкерия Салман Радуев, който през 2000 г. е арестуван и осъден за тероризъм.

От началото на втората чеченска война през 1999 г., която се води под ръководството на Владимир Путин, Адам Делимханов преминава на страната на руските федерални сили и влиза в службата за охрана на Ахмад Кадиров - бащата на Рамзан Кадиров и бъдещ глава на Чеченското правителство.

Адам Делимханов е свързван с няколко покушения на противници на режима в Чечня и със заплахи или физически нападения срещу политически дейци.

През 2013 г. руският депутат Алексей Журавльов съобщава, че Делимханов го е нападнал в сградата на парламента, заради негов въпрос, свързан с издигането на паметник на чеченските жертви от Кавказката война през 19 век. Гневът му е провокиран и от въпрос на Журавльов дали е законно спецчастите на Чечня да се тренират от бивши сътрудници на антитериристичното звено на ФСБ "Алфа".

"Коммерсант" разказва, че Делимханов е ударил колегата си с юмрук, а по време на схватката от дрехите му е изпаднал златен пистолет.

Адам Делимханов е уличаван за няколко показни убийства на противници на Кадиров - включително на бившия депутат Руслан Ямадаев през 2008 г. в центъра на Москва. Братът на застреляния Ямадаев Иса казва, че Делимханов е известен в Чечня като "Палача", защото отговаря за отвличанията и наказателните акции.

Месец преди началото на войната в Украйна Адам Делимханов директно заплашва да "отреже главата" на роднините на бившия върховен съдия Сайди Янгулбаев, чийто син Абубакар е юрист и правозащитник, разследващ случаи на тормоз и мъчения от страна на силовите структури.

На 21 април Рамзан Кадиров публикува видеоклип от Мариупол, на който се вижда как Адам Делимханов е заобиколен от чеченски бойци на фона на горяща сграда. В клипа той казва, че "спецоперацията по унищожаването и прочистването на Мариупол е завършена".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024