Снимка: © Getty Images

52-годишният чеченец Адам Делимханов, който според Рамзан Кадиров отговаря за "прочистването на Мариупол от престъпни елементи, квартал по квартал", е награден със званието "Герой на Русия". 

Делимханов е отличен от руския президент Владимир Путин заради "мъжеството и героизма", които е проявил по време на войната в Украйна. 

Адам Делимханов е дългогодишен член на руската Държавна дума от "Единна Русия", като е бил вицепремиер на Чечня (2006-2007 г.) с контрол върху службите за сигурност. Делимханов е роднина на Рамзан Кадиров. 

По време на първата чеченска война той е личен шофьор на един от военните командири на сепаратистите от Ичкерия Салман Радуев, който през 2000 г. е арестуван и осъден за тероризъм. 

От началото на втората чеченска война през 1999 г., която се води под ръководството на Владимир Путин, Адам Делимханов преминава на страната на руските федерални сили и влиза в службата за охрана на Ахмад Кадиров - бащата на Рамзан Кадиров и бъдещ глава на Чеченското правителство.

Адам Делимханов е свързван с няколко покушения на противници на режима в Чечня и със заплахи или физически нападения срещу политически дейци. 

През 2013 г. руският депутат Алексей Журавльов съобщава, че Делимханов го е нападнал в сградата на парламента, заради негов въпрос, свързан с издигането на паметник на чеченските жертви от Кавказката война през 19 век. Гневът му е провокиран и от въпрос на Журавльов дали е законно спецчастите на Чечня да се тренират от бивши сътрудници на антитериристичното звено на ФСБ "Алфа". 

"Коммерсант" разказва, че Делимханов е ударил колегата си с юмрук, а по време на схватката от дрехите му е изпаднал златен пистолет. 

Адам Делимханов е уличаван за няколко показни убийства на противници на Кадиров - включително на бившия депутат Руслан Ямадаев през 2008 г. в центъра на Москва. Братът на застреляния Ямадаев Иса казва, че Делимханов е известен в Чечня като "Палача", защото отговаря за отвличанията и наказателните акции. 

Месец преди началото на войната в Украйна Адам Делимханов директно заплашва да "отреже главата" на роднините на бившия върховен съдия Сайди Янгулбаев, чийто син Абубакар е юрист и правозащитник, разследващ случаи на тормоз и мъчения от страна на силовите структури. 

На 21 април Рамзан Кадиров публикува видеоклип от Мариупол, на който се вижда как Адам Делимханов е заобиколен от чеченски бойци на фона на горяща сграда. В клипа той казва, че "спецоперацията по унищожаването и прочистването на Мариупол е завършена". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне