Путин направи "Герой на Русия" чеченски командир, отговорен за "прочистването на Мариупол" Снимка: © Getty Images

52-годишният чеченец Адам Делимханов, който според Рамзан Кадиров отговаря за "прочистването на Мариупол от престъпни елементи, квартал по квартал", е награден със званието "Герой на Русия".

Делимханов е отличен от руския президент Владимир Путин заради "мъжеството и героизма", които е проявил по време на войната в Украйна.

Адам Делимханов е дългогодишен член на руската Държавна дума от "Единна Русия", като е бил вицепремиер на Чечня (2006-2007 г.) с контрол върху службите за сигурност. Делимханов е роднина на Рамзан Кадиров.

По време на първата чеченска война той е личен шофьор на един от военните командири на сепаратистите от Ичкерия Салман Радуев, който през 2000 г. е арестуван и осъден за тероризъм.

От началото на втората чеченска война през 1999 г., която се води под ръководството на Владимир Путин, Адам Делимханов преминава на страната на руските федерални сили и влиза в службата за охрана на Ахмад Кадиров - бащата на Рамзан Кадиров и бъдещ глава на Чеченското правителство.

Адам Делимханов е свързван с няколко покушения на противници на режима в Чечня и със заплахи или физически нападения срещу политически дейци.

През 2013 г. руският депутат Алексей Журавльов съобщава, че Делимханов го е нападнал в сградата на парламента, заради негов въпрос, свързан с издигането на паметник на чеченските жертви от Кавказката война през 19 век. Гневът му е провокиран и от въпрос на Журавльов дали е законно спецчастите на Чечня да се тренират от бивши сътрудници на антитериристичното звено на ФСБ "Алфа".

"Коммерсант" разказва, че Делимханов е ударил колегата си с юмрук, а по време на схватката от дрехите му е изпаднал златен пистолет.

Адам Делимханов е уличаван за няколко показни убийства на противници на Кадиров - включително на бившия депутат Руслан Ямадаев през 2008 г. в центъра на Москва. Братът на застреляния Ямадаев Иса казва, че Делимханов е известен в Чечня като "Палача", защото отговаря за отвличанията и наказателните акции.

Месец преди началото на войната в Украйна Адам Делимханов директно заплашва да "отреже главата" на роднините на бившия върховен съдия Сайди Янгулбаев, чийто син Абубакар е юрист и правозащитник, разследващ случаи на тормоз и мъчения от страна на силовите структури.

На 21 април Рамзан Кадиров публикува видеоклип от Мариупол, на който се вижда как Адам Делимханов е заобиколен от чеченски бойци на фона на горяща сграда. В клипа той казва, че "спецоперацията по унищожаването и прочистването на Мариупол е завършена".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023