Путин обяви за "преувеличени" ефектите от санкциите върху руската икономика

Владимир Путин реши да използва известната фраза на Марк Твен "Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени", за да иронизира ефекта от санкциите на Запада спрямо руската икономика.

Путин се появи на икономическия форум в Санкт Петербург, откъдето обвини ЕС и САЩ в "колониална арогантност" и налагане на "безумни и безсмислени санкции" след войната в Украйна.

Дискусията с него беше водена от директорката на руската пропагандна медия RT Маргарита Симонян, която е сред най-активните агитаторки в подкрепа на инвазията в Украйна.

Изявленията на Путин също бяха в стила на провоенната риторика: "Ние сме силен народ и можем да се справим с всякакви предизвикателства. Като предшествениците си ние ще решим всеки проблем, цялата хилядолетна история на държавата ни говори за това".

Речта му дойде малко след анализ на директора на "Сбербанк" Герман Греф, който предупреди, че възстановяването на икономиката на Русия до нивото ѝ от 2021 г. ще отнеме 10 години, ако не се предприемат мерки, и прогнозира годишен спад не само през тази, но и през следващата година.

Той отхвърля критиките за ролята на Русия в рязкото световно поскъпване на хранителните стоки заради блокирането на морския износ на украинско зърно, като обяви, че количествата не били достатъчни, за да окажат влияние на пазарите.

Вместо това той прехвърли отговорността за евентуалната заплаха от глад в най-бедните държави заради недостиг на торове от Украйна "на съвестта на САЩ и евробюрокрацията".

Форумът в Санкт Петербург събра на едно място както представители на правителството, така и част от най-богатите хора в Русия като Виктор Векселберг ("Ренова"), Владимир Евтушенков ("Система"), Андрей Костин (ВТБ), Олег Дерипаска, Алексей Мордашов (Северстал) и др.

Международното присъствие обаче се оказва доста скромно заради санкциите с делегации от Казахстан, Куба, Турция, Египет, Сирия, Етиопия и Мали, както и представители на режима на талибаните в Афганистан и на двете отцепили се територии от Украйна - ДНР и ЛНР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024