Путин отмени възможността за улеснено издаване на руска виза в "неприятелските държави"

"Президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за реципрочни визови мерки във връзка с неприятелските действия на чужди държави", съобщи руското посолство в България чрез публикация във Facebook.

Въпросният указ е подписан, "изхождайки от необходимостта да се вземат срочни мерки в отговор на неприятелски действия на Европейския съюз" и "прекратява няколко точки от споразуменията за улесняване на издаване на виза с ЕС, Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн", гласи съобщението. Ще бъдат въведени и персонални ограничения "за чужди граждани и лица без гражданство, които извършват неприятелски действия" срещу Москва.

Отменя се улесненото подаване на документи за целите на пътуване и многократни визи със срок една година за официални делегации и журналисти, многократни визи със срок 5 години за членове на национални и регионални правителства, парламенти и съдилища. Освен това се отменя и освобождаването от заплащане на такси за официални делегации и членове на правителства и парламенти, както и безвизовият режим за притежателите на дипломатически паспорти.

Междувременно Полша, Латвия, Литва и Естония започват процес за пълна изолация от Русия и Беларус, която включва затваряне на сухопътните маршрути за доставки на стоки до тези страни:

"Миналата седмица официално се обърнахме към нашите колеги с молба да спрем всякаква пътна комуникация с Руската федерация и Беларус. Благодаря на всички министри на транспорта на изброените страни. Реакцията е моментална," каза земестник-министърът на инфраструктурата в Украйна Мустава Найем пред "Некста".

В неделя Литва, Латвия и Естония се превърнаха в първите държави от Европейския съюз, които прекратиха напълно вноса си на руски газ във връзка с войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023