Путин отмени възможността за улеснено издаване на руска виза в "неприятелските държави"

"Президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за реципрочни визови мерки във връзка с неприятелските действия на чужди държави", съобщи руското посолство в България чрез публикация във Facebook.

Въпросният указ е подписан, "изхождайки от необходимостта да се вземат срочни мерки в отговор на неприятелски действия на Европейския съюз" и "прекратява няколко точки от споразуменията за улесняване на издаване на виза с ЕС, Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн", гласи съобщението. Ще бъдат въведени и персонални ограничения "за чужди граждани и лица без гражданство, които извършват неприятелски действия" срещу Москва.

Отменя се улесненото подаване на документи за целите на пътуване и многократни визи със срок една година за официални делегации и журналисти, многократни визи със срок 5 години за членове на национални и регионални правителства, парламенти и съдилища. Освен това се отменя и освобождаването от заплащане на такси за официални делегации и членове на правителства и парламенти, както и безвизовият режим за притежателите на дипломатически паспорти.

Междувременно Полша, Латвия, Литва и Естония започват процес за пълна изолация от Русия и Беларус, която включва затваряне на сухопътните маршрути за доставки на стоки до тези страни:

"Миналата седмица официално се обърнахме към нашите колеги с молба да спрем всякаква пътна комуникация с Руската федерация и Беларус. Благодаря на всички министри на транспорта на изброените страни. Реакцията е моментална," каза земестник-министърът на инфраструктурата в Украйна Мустава Найем пред "Некста".

В неделя Литва, Латвия и Естония се превърнаха в първите държави от Европейския съюз, които прекратиха напълно вноса си на руски газ във връзка с войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024