Путин отмени възможността за улеснено издаване на руска виза в "неприятелските държави"

"Президентът на Русия Владимир Путин подписа указа за реципрочни визови мерки във връзка с неприятелските действия на чужди държави", съобщи руското посолство в България чрез публикация във Facebook.

Въпросният указ е подписан, "изхождайки от необходимостта да се вземат срочни мерки в отговор на неприятелски действия на Европейския съюз" и "прекратява няколко точки от споразуменията за улесняване на издаване на виза с ЕС, Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн", гласи съобщението. Ще бъдат въведени и персонални ограничения "за чужди граждани и лица без гражданство, които извършват неприятелски действия" срещу Москва.

Отменя се улесненото подаване на документи за целите на пътуване и многократни визи със срок една година за официални делегации и журналисти, многократни визи със срок 5 години за членове на национални и регионални правителства, парламенти и съдилища. Освен това се отменя и освобождаването от заплащане на такси за официални делегации и членове на правителства и парламенти, както и безвизовият режим за притежателите на дипломатически паспорти.

Междувременно Полша, Латвия, Литва и Естония започват процес за пълна изолация от Русия и Беларус, която включва затваряне на сухопътните маршрути за доставки на стоки до тези страни:

"Миналата седмица официално се обърнахме към нашите колеги с молба да спрем всякаква пътна комуникация с Руската федерация и Беларус. Благодаря на всички министри на транспорта на изброените страни. Реакцията е моментална," каза земестник-министърът на инфраструктурата в Украйна Мустава Найем пред "Некста".

В неделя Литва, Латвия и Естония се превърнаха в първите държави от Европейския съюз, които прекратиха напълно вноса си на руски газ във връзка с войната в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024