Путин преследва Ксения Собчак - дъщерята на политическия му ментор от Санкт Петербург Снимка: © Getty Images

Журналистката Ксения Собчак - дъщеря на покойния бивш кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак - е напуснала Русия, след като полицията задейства мащабна атака срещу екипа на медията ѝ "Осторожно".

Търговският директор на дружеството Кирил Суханов е арестуван вечерта на 24 октомври по обвинение за предполагаемо изнудване, а в сряда сутрин е организиран обиск в жилището на Собчак.

Ксения Собчак е дъщеря на "откривателя" на политическата кариера на Владимир Путин. През 1990 г. Анатолий Собчак той наема неизвестния по това време полковник от КГБ на работа в администрацията на Санкт Петербург. Когато Путин става и.д. президент на Русия, той също привлича бившия кмет за свой съветник. Само няколко дни по-късно обаче бащата на Ксения Собчак умира внезапно по време на предизборна командировка.

Нейната майка е Людмила Нарусова - член на горната камара на Руския парламент, която стана известна с публичните си критики срещу Министерството на отбраната заради изпращането на момчета от казармите на фронта в Украйна в първия месец от войната.

40-годишната журналистка, която през 2018 г. се опита да направи политическа кариера и беше допусната да участва в президентските избори срещу Путин (за разлика от Алексей Навални, например), поддържа няколко канала в различни онлайн-платформи.

Последователите ѝ в YouTube са над 3 милиона души. Личният ѝ Telegram-профил "Кровавая барыня" има още 1,5 млн. абонати, новинарският ѝ канал "Осторожно новости" - също.

Тя беше човекът, който съобщи, че бившият съветник на Владимир Путин Анатолий Чубайс е влязъл в болница с внезапно тежко заболяване малко след като той избяга от Русия. В "Осторожно" се появяваха и репортажи за последиците от масовата мобилизация на млади хора, заради която бяха организирани протести в цялата страна.

От прокуратурата твърдят, че самата тя няма "процесуален статут" - т.е. засега не е обвинена в нищо - но е решила да се махне от Русия. Според "Медуза" тя е заминала за Литва, пресичайки границата с Беларус.

владимир путин и ксения собчак в кремъл през 2018 г.

Прокремълският Telegram-канал Baza твърди, че още преди това е издадена заповед за ареста ѝ и оперативен екип е изпратен на летище "Внуково", за да предотврати евентуалното ѝ бягство. Тя обаче е успяла да напусне пределите на страната - при това вече се намира в Турция и планира да лети до Дубай.

Обвинението срещу Суханов, по което Собчак става мишена на руските власти, твърди, че няколко администратори на Telegram-канали са изнудвали "чиновници и бизнесмени", като публикували поръчкови компромати срещу тях. Премахването им ставало след плащане на откуп от засегнатите, твърдят руски официози, като цитират източници от службите за сигурност.

Преследването срещу екипа на Собчак обаче започва още по-рано, когато трима сътрудници на "Осторожно media" са арестувани - двама репортери и един оператор.

Руската медия "Агентство" цитира неин колега, който разказва, че тя е имала планиран запис в студиото си, но през нощта е отменила ангажимента. По-късно служителите ѝ са получили предупреждение да не ходят на работа в офиса на "Осторожно" в Москва на следващия ден заради опасения, че се готвят обиски.

"От началото на войната никой не разбира какви са правилата на играта - включително Собчак", разказва още източникът на "Агентство". Той казва, че журналистката е имала връзки с хора в Кремъл, които обаче рязко са прекъснали всички контакти.

Преди няколко седмици тя е разговаряла с колегите си за ситуацията около медията и е коментирала, че е възможно натискът върху тях да се засили - затова е предупредила служителите си да бъдат внимателни.

"Няма за какво да ни хванат и са побеснели заради това. Постоянно задържат моите журналисти. Сега са се захванали за Кирил и му "шият" дело", коментира тя в едно от последните си съобщения в личния си канал.

Собчак описва като "пореден натиск върху журналистиката в тази държава" обвинението срещу колегата ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022