"От рота със 100 войници-наборници само четирима са останали живи " Снимка: © Getty Images

Най-стриктно пазената тайна в Русия е броят на загиналите, ранените или пленените руски войници след началото на инвазията в Украйна.

Едва на 2 март говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи данни за пораженията сред военнослужещите - 498 загинали и 1597 ранени. На следващия ден Путин увеличи обезщетението за семействата им до сума около 50 000 лв. по текущия курс на рублата.

Генералният щаб на Украинските въоръжени сили обаче изнасят данни за руските загуби още от първия ден на войната, а според последната справка на Киев вече са ликвидирани над 9100 войници от окупационните сили - 18 пъти повече от числата, обявени от Москва.

Изненадващо признание за обезкървяването на руската армия дойде от заседанието на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) по време на дебатите, с които беше одобрено наказанието от 15 г. затвор за разпространение на "фалшиви новини" за войната в Украйна.

Сенаторът Людмила Нарусова взема думата по време на обсъжданията и заявява, че има информация за това, че момчета от наборната служба на Русия са изпращани на фронта в Украйна като пушечно месо.

"Вчера от зоната на бойните действия в Украйна са изведени наборници, които са били принуждавани да подписват договор или някой друг се е разписвал вместо тях. Само че в резултат на това - от една рота със сто души са останали живи четирима", казва тя.

Людмила Нарусова не е случайна фигура в Съвета на федерацията. 71-годишната представителка на партията "Наш дом - Русия" е вдовица на първия кмет на Санкт Петербург след разпадането на СССР Анатолий Собчак.

Собчак е човекът, в чиято администрация започва и политическата кариера на Владимир Путин през 1990 г., когато той е никому неизвестен съветник на ректора на Ленинградския университет с чин на полковник в КГБ.

Анатолий Собчак се смята за ментор на Путин, а малко след като той встъпва в длъжност като и.д. президент на Русия привлича бившия кмет за свой съветник. Собчак умира само няколко дни по-късно по време на пътуване във връзка с предизборната кампания на Путин.

Людмила Нарусова казва пред Комисията по конституционни въпроси, че е поискала официална информация по случая със загиналите войници от Министерството на отбраната, но са отказали да я предоставят.

"Как така военното ведомство отказва да потвърди дали това е достоверна информация или не?", пита тя, като въпросите й са последвани от гневни реплики от страна на председателстващия заседанието за това, че се отклонява от темата на дневния ред.

Нарусова обръща внимание, че когато официалните власти крия информация, те лишават евентуалните подсъдими от възможност за защита.

Преди дни Нарусова даде интервю пред "Дождь", в което каза, че Комисията за подкрепа на войнишките майки е "просто затрупана със сигнали и писма на жените, които са изгубили връзка с децата си, мобилизирани в Украйна".

"Те нямат какво да губят. Искат просто някой да им даде информация. Виждат снимки на истинските си синове и започват да ни търсят, за да разберат кой е в плен, кой е загинал. Но въпросът за това поне да приберем телата на загиналите дори не стои", казва тя.

"Моят баща, който беше на фронта през 1941 г., казваше, че първото нещо след всяка битка е събирането на телата. Аз просто нямам сили да говоря. Не се отъждествявам с представителите на властта, които защитават войната. Какво правят тези хора - според мен, и те не знаят. Изпълняват заповеди, а не мислят какво вършат", казва още тя.

Людмила Нарусова е майка на журналистката Ксения Собчак - една от неуспешните кандидатури за последните президентски избори в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023