Путин разговаря с Шарл Мишел и обвини Украйна, че е "непоследователна" в преговорите Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел са провели 90-минутен телефонен разговор, съобщи "Ройтерс".

В него Мишел е призовал руския лидер да преговаря лично с президента на Украйна Володимир Зеленски. Путин е обяснил, че подобни преки разговори могат да се проведат само ако продължаващите преговори между двете страни доведат до конкретни резултати. Руският президент е обвинил украинската страна, че е "непоследователна в преговорите" и не е готова да търси "взаимно приемливи решения".

От своя страна, председателят на Европейският съвет е заявил, че войната, която Русия води, е неприемлива и е подчертал последствията от санкциите, които ЕС наложи в отговор на руската инвазия в Украйна.

Мишел също така е призовал и за прекратяване на военните действия по повод предстоящия Великденски празник, както и за безопасното извеждане на цивилни от обсадените градове, като Мариупол. Двамата са обсъдили и последните събития в Южен Кавказ и срещата между лидерите на Армения и Азербайджан на 6 април.

Телефонното обаждане между двамата лидери идва след посещението на Шарл Мишел в Киев по-рано тази седмица. В украинската столица Мишел заяви, че трябва да бъде потърсена справедливост за предполагаемите военни престъпления, извършени от руските военни сили. Става дума за жестокостите, извършени от руската армия, в градовете Бородянка и Буча.

Това е първият разговор на Путин с лидер от Г-7 след като бяха разкрити доказателства за зверствата на руската армия в няколко украински града.

Шарл Мишел нарече убийствата в Буча - "клане" и обеща нови санкции срещу Русия

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е предала ключови документи на украинската страна, за да продължат мирните преговори, и, че топката е в полето на Украйна. Президентът Зеленски обаче обори негово изказване, като обяви, че не е получавал никакви документи от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024