Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин не вижда проблеми с Финландия и Швеция, но разширяването на военната структура на НАТО на тяхна територия ще изисква реакция от Москва. Това каза той по време на среща на върха на Организацията на Договора колективна сигурност (ОДКБ).

Путин посочи, че разширяването на Алианса е проблем за Русия и трябва да се разгледат внимателно плановете за увеличаване на глобалното му влияние. Президентът увери, че непосредствена заплаха за Русия не са Финландия и Швеция, а самото разширяване на военната структура на организацията.

Организацията за колективна сигурност включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Афганистан и Сърбия са асоциирани членове. На срещата стана ясно, че ОДКБ планира поредица от съвместни военни обучения за есента. Путин използва възможността, за да информира колегите си за "военната операция" в Украйна - терминът, който Москва използва, за да назове войната в страната.

Управляващата Социалдемократическа партия на Швеция обяви решението си да кандидатства за членство в НАТО, като заяви, че ако бъде приета, страната ще се противопостави на разполагането на ядрени оръжия и военни бази на нейна територия. Според премиера на страната Магдалена Андерсон присъединяването към организацията ще има положителен ефект върху сигурността. Досега именно социалдемократите в скандинавската държава бяха скептични по темата, но след инвацията на Русия в Украйна общественото мнение по темата се е променило драстично.

По-рано и Финалдия обяви официално намеренията си за членство към Северноаталнтическия алианс.

Финландия официално каза "да" на НАТО

Междувременно заместник-министърът на вънпните работи на Русия Сергей Рябков каза, че двете скандинавски държави тръгват по грешен път, който ще има "дългосрочни последици".

„Фактът, че сигурността на Швеция и Финландия няма да бъде засилена в резултат на това решение, е много ясен за нас. Те не трябва да си правят илюзии, че ние просто ще се примирим с това“, каза Рябков.

Решението на Стокхолм и Хелзинки да поискат присъединяване към Алианса отразява промяната в нагласите на скандинавските страни след началото на войната в Украйна. В коментарите си Рябков не посочи конкретни последици за двете страни, но по думите му този ход ще изостри регионалната нестабилност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023