Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин не вижда проблеми с Финландия и Швеция, но разширяването на военната структура на НАТО на тяхна територия ще изисква реакция от Москва. Това каза той по време на среща на върха на Организацията на Договора колективна сигурност (ОДКБ).

Путин посочи, че разширяването на Алианса е проблем за Русия и трябва да се разгледат внимателно плановете за увеличаване на глобалното му влияние. Президентът увери, че непосредствена заплаха за Русия не са Финландия и Швеция, а самото разширяване на военната структура на организацията.

Организацията за колективна сигурност включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Афганистан и Сърбия са асоциирани членове. На срещата стана ясно, че ОДКБ планира поредица от съвместни военни обучения за есента. Путин използва възможността, за да информира колегите си за "военната операция" в Украйна - терминът, който Москва използва, за да назове войната в страната.

Управляващата Социалдемократическа партия на Швеция обяви решението си да кандидатства за членство в НАТО, като заяви, че ако бъде приета, страната ще се противопостави на разполагането на ядрени оръжия и военни бази на нейна територия. Според премиера на страната Магдалена Андерсон присъединяването към организацията ще има положителен ефект върху сигурността. Досега именно социалдемократите в скандинавската държава бяха скептични по темата, но след инвацията на Русия в Украйна общественото мнение по темата се е променило драстично.

По-рано и Финалдия обяви официално намеренията си за членство към Северноаталнтическия алианс.

Финландия официално каза "да" на НАТО

Междувременно заместник-министърът на вънпните работи на Русия Сергей Рябков каза, че двете скандинавски държави тръгват по грешен път, който ще има "дългосрочни последици".

„Фактът, че сигурността на Швеция и Финландия няма да бъде засилена в резултат на това решение, е много ясен за нас. Те не трябва да си правят илюзии, че ние просто ще се примирим с това“, каза Рябков.

Решението на Стокхолм и Хелзинки да поискат присъединяване към Алианса отразява промяната в нагласите на скандинавските страни след началото на войната в Украйна. В коментарите си Рябков не посочи конкретни последици за двете страни, но по думите му този ход ще изостри регионалната нестабилност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици