Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва Снимка: © Getty Images

Руският президент Владимир Путин не вижда проблеми с Финландия и Швеция, но разширяването на военната структура на НАТО на тяхна територия ще изисква реакция от Москва. Това каза той по време на среща на върха на Организацията на Договора колективна сигурност (ОДКБ).

Путин посочи, че разширяването на Алианса е проблем за Русия и трябва да се разгледат внимателно плановете за увеличаване на глобалното му влияние. Президентът увери, че непосредствена заплаха за Русия не са Финландия и Швеция, а самото разширяване на военната структура на организацията.

Организацията за колективна сигурност включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Афганистан и Сърбия са асоциирани членове. На срещата стана ясно, че ОДКБ планира поредица от съвместни военни обучения за есента. Путин използва възможността, за да информира колегите си за "военната операция" в Украйна - терминът, който Москва използва, за да назове войната в страната.

Управляващата Социалдемократическа партия на Швеция обяви решението си да кандидатства за членство в НАТО, като заяви, че ако бъде приета, страната ще се противопостави на разполагането на ядрени оръжия и военни бази на нейна територия. Според премиера на страната Магдалена Андерсон присъединяването към организацията ще има положителен ефект върху сигурността. Досега именно социалдемократите в скандинавската държава бяха скептични по темата, но след инвацията на Русия в Украйна общественото мнение по темата се е променило драстично.

По-рано и Финалдия обяви официално намеренията си за членство към Северноаталнтическия алианс.

Финландия официално каза "да" на НАТО

Междувременно заместник-министърът на вънпните работи на Русия Сергей Рябков каза, че двете скандинавски държави тръгват по грешен път, който ще има "дългосрочни последици".

„Фактът, че сигурността на Швеция и Финландия няма да бъде засилена в резултат на това решение, е много ясен за нас. Те не трябва да си правят илюзии, че ние просто ще се примирим с това“, каза Рябков.

Решението на Стокхолм и Хелзинки да поискат присъединяване към Алианса отразява промяната в нагласите на скандинавските страни след началото на войната в Украйна. В коментарите си Рябков не посочи конкретни последици за двете страни, но по думите му този ход ще изостри регионалната нестабилност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024