Qiaodan е равно на Джордан: "Въздушния" спечели дело за авторските си права Снимка: © Getty Images

Легендарният баскетболист Майкъл Джордан спечели дело срещу китайска компания, продължило цели осем години. Върховният народен съд на Китай отсъди в полза на шесткратния шампион на НБА с „Чикаго Булс“, който обвини спортната марка „Qiaodan“, че използва името му и лого, което е подобно на това на неговата собствена компания „Air Jordan“.

„Постановлението, направено в края на миналия месец, забранява на базираната във Фудзиен „Qiaodan Sports“ да използва китайския превод на името на Джордан – „Цяодан“, гласи съобщението на AFP, потвърдено още от Sports Illustrated и Bleacher Report.

По този начин Върховният народен съд промени предишните си две решения, които отсъждаха в полза на китайската фирма. Въпреки това тя все още може да използва логото си – баскетболист с топка в ръка, което създава асоциации с марката спортни обувки на „Въздушния“.

„Qiaodan“ е китайска марка за спортни дрехи, чието име на мандарин се произнася „Цяодан“, и именно затова смятаният за най-велик баскетболист в историята заведе дело срещу производителя още през 2012. Причината, според Джордан, е, че китайската фирма се възползва от името му, за да заблуди хората в страната, че именно „Въздушния“ стои зад марката. Това доведе до рязко увеличение в приходите на компанията и до по-голямата ѝ популярност сред китайското население.

Още през 2008 г. собствениците се опитват да регистрират марката като "Maike'er Qiaodan", което е китайският превод на "Майкъл Джордан". Ходът им не се увенчава с успех, а това важи и за следващата им стъпка, направена година по-късно. Тогава се опитват да използват директно името Jordan. Впоследствие „Qiaodan“ дори вземат неговия номер 23 и го използват за продажба на баскетболни облекла.

На първа инстанция съдилищата отсъждат в полза на китайския производител, но Джордан отнася делото до Върховния народен съд в Китай преди четири години и постига резултат. „Qiaodan“ трябваше да се откаже от името, изписано на мандарин. Все пак обаче можеше да използва както логото, така и латинската версия на името.

Компанията „Qiaodan“ се радва на голяма известност в Китай, а много от хората дори не знаят, че има нещо общо с продуктите на Майкъл Джордан. Тя има договори с националните олимпийски комитети на Монголия, Казахстан и Туркменистан.

Най-важната точка от съдебния спор, включващ повече от 80 дела, е използването на името на баскетболиста на мандарин за търговски цели. През януари Върховният народен съд обяви, че “Qiaodan” трябва да се лиши от отличителния знак на търговската марка и още тогава стана ясно, че шесткратният шампион на НБА най-вероятно ще спечели делото.

През 2012 г. настоящият собственик на баскетболния „Шарлът Хорнетс“ съди китайската фирма за 8 милиона долара. Все още обаче не се съобщава каква сума ще получи Джордан като компенсация по делото и за нарушаване на авторските му права.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023