Снимка: © Getty Images

Легендарният баскетболист Майкъл Джордан спечели дело срещу китайска компания, продължило цели осем години. Върховният народен съд на Китай отсъди в полза на шесткратния шампион на НБА с „Чикаго Булс“, който обвини спортната марка „Qiaodan“, че използва името му и лого, което е подобно на това на неговата собствена компания „Air Jordan“.

„Постановлението, направено в края на миналия месец, забранява на базираната във Фудзиен „Qiaodan Sports“ да използва китайския превод на името на Джордан – „Цяодан“, гласи съобщението на AFP, потвърдено още от Sports Illustrated и Bleacher Report.

По този начин Върховният народен съд промени предишните си две решения, които отсъждаха в полза на китайската фирма. Въпреки това тя все още може да използва логото си – баскетболист с топка в ръка, което създава асоциации с марката спортни обувки на „Въздушния“.

„Qiaodan“ е китайска марка за спортни дрехи, чието име на мандарин се произнася „Цяодан“, и именно затова смятаният за най-велик баскетболист в историята заведе дело срещу производителя още през 2012. Причината, според Джордан, е, че китайската фирма се възползва от името му, за да заблуди хората в страната, че именно „Въздушния“ стои зад марката. Това доведе до рязко увеличение в приходите на компанията и до по-голямата ѝ популярност сред китайското население.

Още през 2008 г. собствениците се опитват да регистрират марката като "Maike'er Qiaodan", което е китайският превод на "Майкъл Джордан". Ходът им не се увенчава с успех, а това важи и за следващата им стъпка, направена година по-късно. Тогава се опитват да използват директно името Jordan. Впоследствие „Qiaodan“ дори вземат неговия номер 23 и го използват за продажба на баскетболни облекла.

На първа инстанция съдилищата отсъждат в полза на китайския производител, но Джордан отнася делото до Върховния народен съд в Китай преди четири години и постига резултат. „Qiaodan“ трябваше да се откаже от името, изписано на мандарин. Все пак обаче можеше да използва както логото, така и латинската версия на името.

Компанията „Qiaodan“ се радва на голяма известност в Китай, а много от хората дори не знаят, че има нещо общо с продуктите на Майкъл Джордан. Тя има договори с националните олимпийски комитети на Монголия, Казахстан и Туркменистан.

Най-важната точка от съдебния спор, включващ повече от 80 дела, е използването на името на баскетболиста на мандарин за търговски цели. През януари Върховният народен съд обяви, че “Qiaodan” трябва да се лиши от отличителния знак на търговската марка и още тогава стана ясно, че шесткратният шампион на НБА най-вероятно ще спечели делото.

През 2012 г. настоящият собственик на баскетболния „Шарлът Хорнетс“ съди китайската фирма за 8 милиона долара. Все още обаче не се съобщава каква сума ще получи Джордан като компенсация по делото и за нарушаване на авторските му права.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"

Не е само Ахелой - германски антиваксъри правят комуна и в Парагвай

"Убежище от 5G, кемтрейлс, флуорираната вода, задължителните ваксини и здравните мерки"