Снимка: © Getty Images

Легендарният баскетболист Майкъл Джордан спечели дело срещу китайска компания, продължило цели осем години. Върховният народен съд на Китай отсъди в полза на шесткратния шампион на НБА с „Чикаго Булс“, който обвини спортната марка „Qiaodan“, че използва името му и лого, което е подобно на това на неговата собствена компания „Air Jordan“.

„Постановлението, направено в края на миналия месец, забранява на базираната във Фудзиен „Qiaodan Sports“ да използва китайския превод на името на Джордан – „Цяодан“, гласи съобщението на AFP, потвърдено още от Sports Illustrated и Bleacher Report.

По този начин Върховният народен съд промени предишните си две решения, които отсъждаха в полза на китайската фирма. Въпреки това тя все още може да използва логото си – баскетболист с топка в ръка, което създава асоциации с марката спортни обувки на „Въздушния“.

„Qiaodan“ е китайска марка за спортни дрехи, чието име на мандарин се произнася „Цяодан“, и именно затова смятаният за най-велик баскетболист в историята заведе дело срещу производителя още през 2012. Причината, според Джордан, е, че китайската фирма се възползва от името му, за да заблуди хората в страната, че именно „Въздушния“ стои зад марката. Това доведе до рязко увеличение в приходите на компанията и до по-голямата ѝ популярност сред китайското население.

Още през 2008 г. собствениците се опитват да регистрират марката като "Maike'er Qiaodan", което е китайският превод на "Майкъл Джордан". Ходът им не се увенчава с успех, а това важи и за следващата им стъпка, направена година по-късно. Тогава се опитват да използват директно името Jordan. Впоследствие „Qiaodan“ дори вземат неговия номер 23 и го използват за продажба на баскетболни облекла.

На първа инстанция съдилищата отсъждат в полза на китайския производител, но Джордан отнася делото до Върховния народен съд в Китай преди четири години и постига резултат. „Qiaodan“ трябваше да се откаже от името, изписано на мандарин. Все пак обаче можеше да използва както логото, така и латинската версия на името.

Компанията „Qiaodan“ се радва на голяма известност в Китай, а много от хората дори не знаят, че има нещо общо с продуктите на Майкъл Джордан. Тя има договори с националните олимпийски комитети на Монголия, Казахстан и Туркменистан.

Най-важната точка от съдебния спор, включващ повече от 80 дела, е използването на името на баскетболиста на мандарин за търговски цели. През януари Върховният народен съд обяви, че “Qiaodan” трябва да се лиши от отличителния знак на търговската марка и още тогава стана ясно, че шесткратният шампион на НБА най-вероятно ще спечели делото.

През 2012 г. настоящият собственик на баскетболния „Шарлът Хорнетс“ съди китайската фирма за 8 милиона долара. Все още обаче не се съобщава каква сума ще получи Джордан като компенсация по делото и за нарушаване на авторските му права.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа