Тази година Samsung представиха нова серия телевизори, която напълно аргументира лидерството им за 15-та поредна година на пазара в този сегмент. При нас пристигна най-малкия по размери екземпляр от 8К моделите на Neo QLED, а именно QN800A. Не съм свикнал на толкова голям екран – цели 65 инча, и първоначално ми се стори, че заема половината апартамент. После обаче, след като го включих, малко по малко нещата започнаха да придобиват по-различен характер.

QN800A и QN900 са двата модела с резолюция 8К – както сами се досещате – 2 пъти повече от масово предлаганите 4К панели. Предполагам вече се питате кому са нужни толкова много пиксели, като реално телевизиите излъчват 1920/1080, а YouTube видеата често са и с по-малко. Ще стигнем и до там.

QN800A е замислен и създаден като премиум устройство. Това се вижда веднага след като го извадите от кутията. Той представлява един огромен екран без рамки, покрит с антирефлексно стъкло и нищо друго, което да дразни или разсейва окото. Напълно плосък – включително и задната част – и с обща дебелина от 1.8 см. Тези 18 мм са покрити с хромирана метална вентилационна решетка, която е единственият открояващ се дизайн-акцент в телевизора. Стъклото и металът са материалите на 21 век (огледайте се наоколо) и QN800A е част от този пейзаж.

Плоският гръб позволява да се монтира плътно на стена.

Този телевизор е от моделите на Samsung, на които (почти) цялата електроника, заедно с многото входове за връзка с други устройства, е изнесена в отделна кутия. Samsung наричат това изобретение One Connect Box и за мен (човек, който непрекъснато включва и изключва нещо, сменя кабели, добавя различни устройства и т.н.) тази кутия е една от най-добрите инженерни идеи на компанията. Слагаш я в шкафа и всичко става лесно достъпно. Тази година и корпусът на One Connect Box е с нов дизайн. Тежка е и създава впечатление за масивна изработка, с външен вид, който силно напомня конзолите за игри.

Свързва се с телевизора посредством кабел, който е направен така, че почти се слива с фона отзад - бяло/златисто/сребристо. Хамелеон ми идва като аналог на прима виста заради факта, че напасва цвета си с този на околностите.

Второто интересно решение е важно в случаите, в които телевизорът е позициониран върху мебел. Това е тежката метална стойка. Neo QLED има специален слот, към който се закрепва One Connect Box и така инсталацията става още по-изчистена. За този „сценарий” връзката между кутията и телевизора става с друг кабел, с дължина не повече от 15 см, така че отникъде не стърчи нищо.

Samsung представя най-новата си гама телевизори като развитие на технологията с още по-прецизно затъмняване на определени зони на екрана, така че черното и детайлите в тъмните сцени да са дълбоки и видими. Тук мога да потвърдя, че това е Samsung телевизорът с най-добрия контраст, детайл и остра картина, който аз съм виждал. За това със сигурност има „вина” и работата на изкуствения интелект, който мащабира картината до 8К. Ето и отговорът на въпроса, с който започна нашия текст.

Стандартната LED технология има още един недостатък – тя има сравнително малък ъгъл на виждане. При QN800A този въпрос някак е решен, защото дори да застанеш странично, почти на едно ниво с екрана, цветовете не се променят, не избледняват и контрастът на картината е достатъчно добър.

Тъй като QN800A е телевизор от много висок клас, се предполага, че ще се използва в сравнително големи помещения, в които могат да седят повече хора, и не всички ще имат пряк поглед към телевизора. Затова ъгълът на виждане е важен детайл. Като казах висок клас - QN800A се произвежда в три размера, като 65-инчовият е най-малкият от тях. Другите два са 75- и 85-инчови телевизори.

„Телевизор” става все по-условна дума, тъй като отдавна вече визуалните забавления не се ограничават в това да вържеш кабелната и да гледаш линейни програми. Източниците на картина са многобройни, начините за консумиране – също. В последната година екраните станаха още по-важни, защото прекарвахме повече време вкъщи и често ни се налага да работим оттам. Това обаче стана тенденция, която в не малка степен ще се запази и след пандемията. Свързаността на устройствата, която преди това се смяташе просто за удобство, сега стана жизнена необходимост.

QN800A работи прекрасно със смартфони, като най-пълноценно може да се свързва с устройства на Samsung. Заедно с телевизора, за теста дойде и един Samsung Galaxy S21. Свързахме го с телевизора и пробвахме видеочат. Съдържанието от екрана на смартфона се излъчва без никакви усилия на нашия Neo QLED SAMSUNG.

QN800A позволява да гледате и да работите с няколко екрана едновременно. Да гледате любим филм, докато следите как се развива футболен мач, например. Можете да активирате звука на единия екран и да сменяте после, включвайки звука на другия и в същото време да свържете едни безжични слушалки към третия екран. Така всеки член на семейството ще гледа това, което пожелае, и ще настъпи вечен мир. Възможностите са много, а телевизорът е много бърз и управлението на функциите е лесно, дори приятно.

Звукът на SAMSUNG QN800A е като от саундбар. На задния панел има 8 събуфъра, които дават онази плътност на звука, която с вградените широколентови високоговорители на масовите телевизори е невъзможна. Източниците за средни и високи честоти са разположени съответно в средната и високата част на устройството, и разпространяват звука назад – това е технология, която често се използва в high-end аудиото за създаване на триизмерна звукова картина.

Пробвахме звука и с кино, и с капризни записи на аудио. Мога да кажа, че телевизорът се държи повече от добре, и спокойно може да се ползва, без да се свързва към него външна звукова система.

Дистанционното управление изглежда премиум, в тон с останалите компоненти на телевизора, а малкото копчета са приятни за употреба с добро усещане за това какво се прави с тях.

И малко екология – дистанционното има слънчев панел в задната си част, и се зарежда на дневна светлина. Ако се налага – може да се зареди и с usb-c кабел, както почти всички устройства, с които разполагате в къщи.

Няма сменяеми батерии. Хем екологично, хем в крак с времето.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората