Снимка: © Screenshot/БНТ

Президентът Румен Радев ще реши дали да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), след като разговаря лично с премиера Кирил Петков. Коментарът му идва, след като миналата седмица Петков призова държавния глава да свика Съвета по въпроса за преговорите между България и Република Северна Македония, на който да участват всички парламентарно представени партии.

Президентът подчерта, че "колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция" по темата и колкото по-тясно се придържат към принципите на ЕС, толкова по-лесно ще им бъде в решения за Северна Македония.

Радев каза, че КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални въпроси.

"Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Репбулика Северна Македония, то такъв не само че има, но той е и силно изразен в нашето общество и би следвало управляващите да са наясно с него. Ако целта е подпомагане в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това", допълни още той.

Държавният глава се обърна и към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало". Към политиците Радев отправи послание те "да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за европейско членство".

През 2020 г. лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на Република Северна Македония към Съюза, въпреки че не беше определена дата за начало на преговорите. България обаче блокира старта им с аргумента, че Скопие не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано със София.

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев