Радев нападна "партиите на войната" и омаловажи решенията на 48 НС: "Саморазпусна се от страх да формира кабинет" Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев контраатакува "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които го подложиха на критики заради позициите му срещу военната помощ за Украйна и новите санкции срещу Русия.

Радев ги определи като "партии на войната" и "хора, които не разбират от военно дело" и им препоръча "да спечелят изборите, да съставят правителство, да поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна".

"Категорично съм против за изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия. Още в първите часове България заяви ясна позиция, че категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение. Мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог", обяви той по време на зарязване на лозя по случай Св. Трифон Зарезан.

Дори бившият външен министър от ГЕРБ Даниел Митов разкритикува Радев за това, че "гази решенията на Народното събрание". На това обаче президентът отговори с омаловажаване на легитимността на целия парламент, който заседаваше между октомври 2022 и февруари 2023 г.

"Относно призивите на бивши народни представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ, нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите. 48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа, европейската интеграция, не прие законите на служебното правителство, които отварят пътя ни към Шенген и Еврозоната. Прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложената от служебното правителство програма за реална модернизация на българската армия", беше обяснението му защо отказва да приеме волята на Народното събрание за военната помощ за Украйна.

"Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията - да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие", обяви още Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024