Снимка: © Стопкадър/bTV

Предупреждението на Lockheed Martin за забавяне с няколко месеца на доставката на българските изтребители F-16 e "изключително тревожно за нашите въоръжени сили".

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти след среща с ръководителите на армията по повод анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г.

"Това поставя на изпитание личния състав и поставя риск България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО. За това дали ще закъснеят и защо - може да зададете въпросите към г-н Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора, при какви условия и клаузи са сключили този договор?", попита Радев.

Очакваното забавяне на доставката на изтребителите беше обяснено от министъра на отбраната Стефан Янев с глобалните проблеми с веригите на доставки заради пандемията. Първите самолети трябваше да дойдат в средата на 2023 г. В момента ВВС на България ползват само руски изтребители.

Радев обяви, че ще настоява за "постоянни и целенасочени ангажименти" от страна на правителството по отношение на армията по време на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност - втори от началото на 2022 г.

"Трябва ясно да осъзнаваме, че най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили и нашите съюзни ангажименти. Трябва да скъсаме с това отношение, веднъж завинаги, да се сещаме за проблемите в армията от криза на криза и от катастрофа на катастрофа. Ангажиментите на държавното ръководство към армията трябва да бъдат постоянни и целенасочени, а не да се изчерпат с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение", каза той.

Сред темите на КСНС ще бъде обсъдена и възможността да се увеличат бюджетните разходи за отбрана до 2% от БВП още от 2023, а не 2024 г., както е планирано в момента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти