Радев: Нужен е демонтаж на модела ГЕРБ и нов вид власт, за да изпълним националните цели Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев призова за демонтаж на управлението на ГЕРБ и нов вид власт, която да изведе страната от "последните места в ЕС" по стандарт и качество на живот.

Държавният глава се обърна към народните представители при откриването на 45-ото Народно събрание и поиска създаване на стабилно правителство, овладяване на кризата с Covid-19, реформа на изборния закон, ефективно правосъдие, пресичане на корупцията, разделение на властите и свободни медии.

Обръщението на Радев към парламента:


"Искам да се обърна към народните представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българите ви възложиха – да отстоявате правата и интересите на народа. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне за липсата на опит. Чувах същото, когато се впуснах в президентската надпревара през 2016, чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава.

Някои използват опита си да търгуват с общественото доверие, дори с националния интерес, в името на своето оцеляване. Избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката, поискаха нови хора, избраха вас. Никой не е безгрешен. Но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своята биография. Приемете липсата на опит като възможност.

В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално.

Наследявате една институция в дълбока криза. Миналото Народно събрание абдикира, системно се прилагаха процедурни техники за избягване на обществено обсъждане, прилагаше се порочна практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическа отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби - тихомълком, в други закони, които не са в центъра но общественото внимание. Правният механизъм постигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова конституция. Благодаря на тези, които спряха това политическо и юридическо недоразумение.

Често налагах вето, но рядко, за съжаление, аргументите ми имаха ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите. Всичко изброено доведе до исторически срив в доверието на най-важната институция в парламентарната република – Народното събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма.

Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт.

Никой не може, и вие го знаете добре, народни избраници, да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Вие носите свободната воля и доверието на избирателите, не може да бъдете крепостни на никой политик. Никой няма правото да наскърбява вашето лично достойнство, освен ако вие не позволите.

45-ото НС се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и общата воля за промяна. Парламентът е фрагментиран. Някои от вас, както и мнозина анализатори, вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже какъв ще е той и това зависи изцяло от вас.

Пред парламента стоят отговорни и неотложни решения. Първо – създаване на правителство, овладяване на кризата с Covid-19, неотложната актуализация на бюджета, преодоляване на драстичното изоставане по всички важни показатели в ЕС, необходимостта от модернизация на страната.

В понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Постигането на управляващо мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата – когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са приоритети, ценностна рамка, ясни граници на компромисите и политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти.

Българите спряха да викат неволята и заявиха воля за промяна. Дъждът и пандемията не спряха и хората зад граница, които пропътуваха стотици километри и чакаха с часове, за да гласуват.

Уважаеми народни представители, време е. Независимо какви ще са ходовете, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон. 100% машинен вот, видеонаблюдение, изсветляване работата на изборната администрация, повече избирателни секции и осигуряване на дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина – в началото по пощата, а в перспектива - и електронно. Дължим го на унизените членове на СИК, чакащи с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го за сънародниците ни зад граница, те показаха, че България е не само родно място, а отечество, в което мечтаят за се завърнат.

Историческият момент поставя пред този парламент да предприеме дългоочаквани промени за постигане на най-важната непосредствена национална цел – укрепване на държавността. Действия за демонтаж на отхвърления от избраниците управленски мандат, за неутрализиране на задкулисието, пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението. Без постигане на това, всякакви нови управленски конфигурации и политиките им ще са обречени на провал, а България ще се бетонира на последните места в ЕС по стандарт и качество на живота.

Ключовата стъпка е нов вид управление – почтеност и компетентност, морални качества, култура. Те ще бъдат от значение за връщането на доверието в институциите, за извеждане на страната от кризата и пълноценна европейска интеграция. Ще бъде силен знак, ако вие постигнете консенсус за формулиране и прилагане на пакт за почтеност и компетентност относно номинираните за високи управленски постове. Неотложно е приемането на промени, които да гарантират граждански права, ефективно правосъдие, отговорна и почтена прокуратура, реално разделение на властите, прозрачен и предвидим законодателен процес, засилване на защитата на собствеността и на честната конкуренция.

Обществото ин очаква осезателна промяна на механизмите за отчетност на управлението, парламентът да поеме по-осезаем контрол върху изпълнителната власт. Нека се даде и шанс на общините чрез финансова децентрализация и повишени административни права.

Възстановяване на държавността, народовластие, справедливост и борбата с корупцията са немислими без свободни медии и независима журналистика. Това следва да бъде сред основните приоритети на парламента. Старото НС изолира журналистите и се надявам да поправите тази грешка.

Убеден съм, че без приоритетното променяне на държавността, България не може да разгърне своя потенциал. Това е неотменимият фундамент, при който следващите правителства ще разгърнат съзидателни политики. Имаме нужда от пълноценен дебат за препятствията пред развитието на страната ни, за целите по пътя към демократична, модерна и европейска България.

Уверявам ви, че като държавен глава съм готов да участвам в този дебат, за да изведем заедно страната ни по пътя към тези национални цели.

Очаквам парламентът да вземе отношение по Плана за възстановяване и устойчивост, да покаже по-високо ниво на национални амбиции за решителна модернизация на страната.

В случай че НС не успее да излъчи правителство, ще изпълня конституционните си задължения да назнача служебен кабинет. Пожелавам ви да запишете имената си в историята на България със справедливи закони и доблестна служба на отечеството".


Бойко Борисов внесе оставката на правителството си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024