Радев обвини БСП, че бяга от отговорност, за да остане във властта Снимка: © Стопкадър/bTV

Президентът Румен Радев отправи критики към ръководството на БСП заради очакваното гласуване на военна подкрепа за Украйна от Народното събрание на 5 май.

Радев обвини партията, че "ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията".

Позицията на Корнелия Нинова е, че БСП ще напусне кабинета, но под специфично условие - "ако Министерски съвет реши да се изнасят оръжия за Украйна".

По време на посещението на Кирил Петков в Киев стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е поискал друг тип помощ - ремонт на украинска бойна техника в българските военни заводи.

Радев използва случая, за да атакува "хората, които насаждат милитаристични настроения" в момента, в който парламентът трябва да вземе решение за помощта за Украйна.

Той направи разграничение между България и партньорите от ЕС и НАТО заради това, че "имаме реална обща граница по Черно море, огромна диаспора в Украйна и сме много по-зависими от руския газ".

Радев поиска от правителството да обясни "какво е нивото на въздушна охрана от Дуранкулак до София" и какво ще се случи със защитата на небето, след като приключи air policing мисията на нидерландските ВВС в края на май.

"Знаят ли съгласно плановете на степенуван отговор с нашите съюзници какви са сроковете и какъв е процесът на делегираните сили, които трябва да дойдат тук? Какъв ще бъде техният капацитет? Ако знаят отговорите на тези въпроси и продължат да настояват, значи тяхното поведение е безотговорно, ако не ги знаят, просто е невежо", каза още той пред журналисти в Пловдив.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024