Радев обвини БСП, че бяга от отговорност, за да остане във властта Снимка: © Стопкадър/bTV

Президентът Румен Радев отправи критики към ръководството на БСП заради очакваното гласуване на военна подкрепа за Украйна от Народното събрание на 5 май.

Радев обвини партията, че "ще намери такава формулировка, с която хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията".

Позицията на Корнелия Нинова е, че БСП ще напусне кабинета, но под специфично условие - "ако Министерски съвет реши да се изнасят оръжия за Украйна".

По време на посещението на Кирил Петков в Киев стана ясно, че украинският президент Володимир Зеленски е поискал друг тип помощ - ремонт на украинска бойна техника в българските военни заводи.

Радев използва случая, за да атакува "хората, които насаждат милитаристични настроения" в момента, в който парламентът трябва да вземе решение за помощта за Украйна.

Той направи разграничение между България и партньорите от ЕС и НАТО заради това, че "имаме реална обща граница по Черно море, огромна диаспора в Украйна и сме много по-зависими от руския газ".

Радев поиска от правителството да обясни "какво е нивото на въздушна охрана от Дуранкулак до София" и какво ще се случи със защитата на небето, след като приключи air policing мисията на нидерландските ВВС в края на май.

"Знаят ли съгласно плановете на степенуван отговор с нашите съюзници какви са сроковете и какъв е процесът на делегираните сили, които трябва да дойдат тук? Какъв ще бъде техният капацитет? Ако знаят отговорите на тези въпроси и продължат да настояват, значи тяхното поведение е безотговорно, ако не ги знаят, просто е невежо", каза още той пред журналисти в Пловдив.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и своя вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023