Радев обвини "Булгаргаз" в "неразбираема политика" и заговори за дефицит на доверие в кабинета

Президентът Румен Радев отново разкритикува правителството и ръководството на "Булгаргаз" заради цените на доставките на природен газ в България след спирането на износа на "Газпром".

Радев обвини "Булгаргаз" в "неразбираема ценова политика", която е "извън икономическата и управленската логика".

"Обявяват се прогнозни цени за юни и юли, а чак в средата на май става ясно каква е цената за месец май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост. Надявам се тя да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да бъдат дългосрочна политика на българското правителство", каза той.

В петък КЕВР обяви нова цена на газа със задна дата от 1 май в размер на 162,17 лв. за мегаватчас в сравнение с тарифа от 142,59 лв. за април месец, в който доставките на "Газпром" все още вървяха.

От "Булгаргаз" обаче съобщават прогнозна цена за месец юни от около 140 лв. на мегаватчас, която е "сравнима с цената за парил и значително по-ниска от май".

Очаква се през юни България да получи два кораба с втечнен природен газ от САЩ, а от 1 юли да се получават и пълните договорени количества на газ от Азербайджан.

Попитан дали кабинетът го е уведомил за детайлите около сделката за природния газ, която Кирил Петков обяви при посещението си във Вашингтон, Радев не отговори конкретно, а каза: "Най-важно е правителството да уведомява потребителите и бизнеса".

"Кризите, в които се намираме, са тежки, но най-важното е да не се допуска криза на доверие, защото никое правителство не може да води страната при тежки кризи при дефицит на доверие. Тези протести означават, че този дефицит се задълбочава. Единственото устойчиво решение - това е диалог, в който да се чуят и да се уважават мненията на всички страни", каза той по повод предстоящите протести на превозвачите на 18 май.

На въпроса има ли криза на доверие към правителството, Радев отговори: "Ще проличи по това дали ще излязат повече хора на протести. Най-важното е българите как се чувстват. Единствено от правителството зависи тежката икономическа и социална криза да не ескалират в политическа криза".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024