Президентът Румен Радев представи министрите от четвъртия си служебен кабинет и очерта най-големите приоритети в работата им - "недопускане на въвличане на България във военен конфликт" заради "реален риск войната да обхване нови територии", намиране на решения за проблема с енергийните доставки и цените на горивата, продоволствена криза, отпушване на "нормативния блокаж" около неплатените пари на пътните строители и подготовка на липсващите закони по Плана за възстановяване.

На последно място той постави подготовката за предсрочните парламентарни избори, за което Радев обяви, че е "убеден, че ще организирате успешно, така както го направиха и предишните три служебни кабинета".

"Това е 4-то служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета - обществена умора от острото политическо противопоставяне, инфлация и обедняване, непосилни цени на горивата, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик; нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации; липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа", обяви той.

Радев обяви, че българското общество "иска да види управление, водено не от тяснопартийни сметки, а обединено около обществения интерес".

Той обвини кабинета "Петков", че не продължил модела на служебните му кабинети от 2021 г. за обединение на политици от различни политически сили.

"Това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика в отношение на отстояване на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България", каза той.

Радев поиска "устойчиво и отговорно мнозинство" след изборите, което да решава "стратегическите въпроси" - намек към критиките срещу него, че може да използва служебния кабинет и липсата на парламент за дългосрочни промени в геополитическата или енергийната стратегия.

"Националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена", обяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Къде да пратя детето след училище?

Платформите, които събират най-добрите оферти за тренировки и курсове - на помощ на родителите

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила