Радев описа "дълбока криза" пред служебния кабинет и поиска "национално единение" след изборите

Президентът Румен Радев представи министрите от четвъртия си служебен кабинет и очерта най-големите приоритети в работата им - "недопускане на въвличане на България във военен конфликт" заради "реален риск войната да обхване нови територии", намиране на решения за проблема с енергийните доставки и цените на горивата, продоволствена криза, отпушване на "нормативния блокаж" около неплатените пари на пътните строители и подготовка на липсващите закони по Плана за възстановяване.

На последно място той постави подготовката за предсрочните парламентарни избори, за което Радев обяви, че е "убеден, че ще организирате успешно, така както го направиха и предишните три служебни кабинета".

"Това е 4-то служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета - обществена умора от острото политическо противопоставяне, инфлация и обедняване, непосилни цени на горивата, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик; нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации; липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа", обяви той.

Радев обяви, че българското общество "иска да види управление, водено не от тяснопартийни сметки, а обединено около обществения интерес".

Той обвини кабинета "Петков", че не продължил модела на служебните му кабинети от 2021 г. за обединение на политици от различни политически сили.

"Това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика в отношение на отстояване на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България", каза той.

Радев поиска "устойчиво и отговорно мнозинство" след изборите, което да решава "стратегическите въпроси" - намек към критиките срещу него, че може да използва служебния кабинет и липсата на парламент за дългосрочни промени в геополитическата или енергийната стратегия.

"Националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена", обяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023