Радев описа "дълбока криза" пред служебния кабинет и поиска "национално единение" след изборите

Президентът Румен Радев представи министрите от четвъртия си служебен кабинет и очерта най-големите приоритети в работата им - "недопускане на въвличане на България във военен конфликт" заради "реален риск войната да обхване нови територии", намиране на решения за проблема с енергийните доставки и цените на горивата, продоволствена криза, отпушване на "нормативния блокаж" около неплатените пари на пътните строители и подготовка на липсващите закони по Плана за възстановяване.

На последно място той постави подготовката за предсрочните парламентарни избори, за което Радев обяви, че е "убеден, че ще организирате успешно, така както го направиха и предишните три служебни кабинета".

"Това е 4-то служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета - обществена умора от острото политическо противопоставяне, инфлация и обедняване, непосилни цени на горивата, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик; нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации; липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа", обяви той.

Радев обяви, че българското общество "иска да види управление, водено не от тяснопартийни сметки, а обединено около обществения интерес".

Той обвини кабинета "Петков", че не продължил модела на служебните му кабинети от 2021 г. за обединение на политици от различни политически сили.

"Това е една от причините за провали във външната и вътрешната политика в отношение на отстояване на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България", каза той.

Радев поиска "устойчиво и отговорно мнозинство" след изборите, което да решава "стратегическите въпроси" - намек към критиките срещу него, че може да използва служебния кабинет и липсата на парламент за дългосрочни промени в геополитическата или енергийната стратегия.

"Националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена", обяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024