Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът Румен Радев отново отрече да е получавал доклад на ДАНС по повод нерегламентирана разузнавателна дейност на руски дипломати в България, но потвърди, че има информация за обсъждане по тази тема още от 9 юни.

На тази дата представител на президентството е участвал в Съвета по сигурност към Министерски съвет. Тогава темата за евентуално отстраняване на голяма група представители на руското посолство не фигурирала в предварително обявения дневен ред.

Темата все пак е повдигната вътре и обсъдена "по принцип" - но според Радев на 9 юни не е взето решение. Така е докладвал представителят на президентството след връщане от срещата.

От "Дондуков" 2 явно са решили да се "застраховат" по случая, като са изпратили изрично писмо до секретаря на Съвета с въпрос какви са взетите решения - не се разбра защо са счели за необходимо подобно питане, след като техният представител е предал какво е станало на събранието.

"Отговорът е "Няма решение, гласувано, прието на този съвет". Явно решенията в правителството се вземат по паралелен механизъм, далеч от институционалния път", каза Радев пред журналисти в Мадрид, където се провежда среща на върха на НАТО.

На повторен въпрос дали все пак той е запознат с изводите на контраразузнаването за руски шпионаж, Радев отново обяви "Доклад към президентството не е постъпвал от ДАНС".

Той твърди още, че според представителя на президентството, участвал на срещата на 9 юни, на нея доклади също не са изнасяни, а е представена "обща информация по принцип за работата на назначената работна група по въпроса".

Хронологията на Кирил Петков е по-различна. Премиерът твърди, че още от месец март започват да постъпват "сериозни три доклада от ДАНС", съставена е междуведомствена група в МВнР, среща на Съвета по сигурност "с абсолютно всички служби".

"Реално цялата институционална машина е работила не от днес за днес, а от дълго време. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитието. То трябваше да си излезе в съответствие с институциите, които са работили по тази тема, за да не излезе опорка, че аз еднолично съм направил нещо", каза Петков по-рано днес.

Румен Радев отказа предложението на Корнелия Нинова да свика КСНС заради руските дипломати.

"Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Органът, който контролира МС, е българският парламент", беше коментарът му.

Президентът прехвърли вината за провалените консултации с ПП и БСП върху партийните ръководства. Той обяви, че групите са имали един ден предизвестие за готвения график за срещи в понеделник.

"Такова съгласуване беше направено с всички партии в неделя, след това бяха изготвени писмата. Съгласно графика те бяха изпратени. Какви са причините тези партии да не се явят на консултациите, не мога да знам", каза той.

Радев заяви, че "потенциалът за съставяне на правителство в този парламент не е изчерпан", но ако се стигне до избори, те не трябва да се свикват по-рано от 15 септември - т.е. Народното събрание трябва да продължи да работи поне до 15 юли, преди да се разпусне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023