Радев отрича ДАНС да са му предоставяли доклад за руските дипломати

Президентът Румен Радев отново отрече да е получавал доклад на ДАНС по повод нерегламентирана разузнавателна дейност на руски дипломати в България, но потвърди, че има информация за обсъждане по тази тема още от 9 юни.

На тази дата представител на президентството е участвал в Съвета по сигурност към Министерски съвет. Тогава темата за евентуално отстраняване на голяма група представители на руското посолство не фигурирала в предварително обявения дневен ред.

Темата все пак е повдигната вътре и обсъдена "по принцип" - но според Радев на 9 юни не е взето решение. Така е докладвал представителят на президентството след връщане от срещата.

От "Дондуков" 2 явно са решили да се "застраховат" по случая, като са изпратили изрично писмо до секретаря на Съвета с въпрос какви са взетите решения - не се разбра защо са счели за необходимо подобно питане, след като техният представител е предал какво е станало на събранието.

"Отговорът е "Няма решение, гласувано, прието на този съвет". Явно решенията в правителството се вземат по паралелен механизъм, далеч от институционалния път", каза Радев пред журналисти в Мадрид, където се провежда среща на върха на НАТО.

На повторен въпрос дали все пак той е запознат с изводите на контраразузнаването за руски шпионаж, Радев отново обяви "Доклад към президентството не е постъпвал от ДАНС".

Той твърди още, че според представителя на президентството, участвал на срещата на 9 юни, на нея доклади също не са изнасяни, а е представена "обща информация по принцип за работата на назначената работна група по въпроса".

Хронологията на Кирил Петков е по-различна. Премиерът твърди, че още от месец март започват да постъпват "сериозни три доклада от ДАНС", съставена е междуведомствена група в МВнР, среща на Съвета по сигурност "с абсолютно всички служби".

"Реално цялата институционална машина е работила не от днес за днес, а от дълго време. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитието. То трябваше да си излезе в съответствие с институциите, които са работили по тази тема, за да не излезе опорка, че аз еднолично съм направил нещо", каза Петков по-рано днес.

Румен Радев отказа предложението на Корнелия Нинова да свика КСНС заради руските дипломати.

"Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Органът, който контролира МС, е българският парламент", беше коментарът му.

Президентът прехвърли вината за провалените консултации с ПП и БСП върху партийните ръководства. Той обяви, че групите са имали един ден предизвестие за готвения график за срещи в понеделник.

"Такова съгласуване беше направено с всички партии в неделя, след това бяха изготвени писмата. Съгласно графика те бяха изпратени. Какви са причините тези партии да не се явят на консултациите, не мога да знам", каза той.

Радев заяви, че "потенциалът за съставяне на правителство в този парламент не е изчерпан", но ако се стигне до избори, те не трябва да се свикват по-рано от 15 септември - т.е. Народното събрание трябва да продължи да работи поне до 15 юли, преди да се разпусне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024