Президентът Румен Радев отново отрече да е получавал доклад на ДАНС по повод нерегламентирана разузнавателна дейност на руски дипломати в България, но потвърди, че има информация за обсъждане по тази тема още от 9 юни.

На тази дата представител на президентството е участвал в Съвета по сигурност към Министерски съвет. Тогава темата за евентуално отстраняване на голяма група представители на руското посолство не фигурирала в предварително обявения дневен ред.

Темата все пак е повдигната вътре и обсъдена "по принцип" - но според Радев на 9 юни не е взето решение. Така е докладвал представителят на президентството след връщане от срещата.

От "Дондуков" 2 явно са решили да се "застраховат" по случая, като са изпратили изрично писмо до секретаря на Съвета с въпрос какви са взетите решения - не се разбра защо са счели за необходимо подобно питане, след като техният представител е предал какво е станало на събранието.

"Отговорът е "Няма решение, гласувано, прието на този съвет". Явно решенията в правителството се вземат по паралелен механизъм, далеч от институционалния път", каза Радев пред журналисти в Мадрид, където се провежда среща на върха на НАТО.

На повторен въпрос дали все пак той е запознат с изводите на контраразузнаването за руски шпионаж, Радев отново обяви "Доклад към президентството не е постъпвал от ДАНС".

Той твърди още, че според представителя на президентството, участвал на срещата на 9 юни, на нея доклади също не са изнасяни, а е представена "обща информация по принцип за работата на назначената работна група по въпроса".

Хронологията на Кирил Петков е по-различна. Премиерът твърди, че още от месец март започват да постъпват "сериозни три доклада от ДАНС", съставена е междуведомствена група в МВнР, среща на Съвета по сигурност "с абсолютно всички служби".

"Реално цялата институционална машина е работила не от днес за днес, а от дълго време. Единствената грешка, която аз може би допуснах, е комуникационното представяне на събитието. То трябваше да си излезе в съответствие с институциите, които са работили по тази тема, за да не излезе опорка, че аз еднолично съм направил нещо", каза Петков по-рано днес.

Румен Радев отказа предложението на Корнелия Нинова да свика КСНС заради руските дипломати.

"Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Органът, който контролира МС, е българският парламент", беше коментарът му.

Президентът прехвърли вината за провалените консултации с ПП и БСП върху партийните ръководства. Той обяви, че групите са имали един ден предизвестие за готвения график за срещи в понеделник.

"Такова съгласуване беше направено с всички партии в неделя, след това бяха изготвени писмата. Съгласно графика те бяха изпратени. Какви са причините тези партии да не се явят на консултациите, не мога да знам", каза той.

Радев заяви, че "потенциалът за съставяне на правителство в този парламент не е изчерпан", но ако се стигне до избори, те не трябва да се свикват по-рано от 15 септември - т.е. Народното събрание трябва да продължи да работи поне до 15 юли, преди да се разпусне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо