Снимка: © Screenshot

Политическата криза е факт, но за разлика от предишните кризи тази се разгръща в условията на прогресираща инфлация, на социална, икономическа и продоволствена криза, породена от войната в Украйна. Така президентът Румен Радев коментира политическата ситуация в страната, след като "Има такъв народ" обяви, че оттегля подкрепата си за управляващия кабинет.

Радев посочи, че парламентарно представените партии трябва да намерят възможно най-бързо изход от ситуацията, "защото се нуждаем от отговорно и устойчиво управление".

"Докато партиите търсят формирането на управленско мнозинство, кабинетът трябва да осигури социалните плащания и подкрепата за бизнеса, да отстои ветото за Република Северна Македония в съответствие с рамката, приета на Консултативния съвет за национална сигурност и да осигури функционирането на държавата", каза още Радев.

Така за пореден път президентът изрази позицията си по отношение на преговорите със Скопие за членство в ЕС - една от двете теми, заради които "Има такъв народ" напусна управляващата коалиция. По думите на лидера на партията Слави Трифонов, премиерът Кирил Петков е пренебрегнал националните интереси и има намерение да вдигне ветото за Северна Македония. Официалната позиция на страната е, че ветото ще бъде вдигнато, след като Скопие изпълни условиятата, поставени ѝ от България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море