Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев не е привърженик на варианта избори 2 в 1, но заяви, че това ще бъде най-рационалният вариант, за да се спестят средства и време.

Организирането на подобен вот е процес на синхронизация между две институции – парламента и президента. В четвъртък депутатите насрочиха първи тур на президентските избори на 14 ноември, като евентуален балотаж ще се проведе на 21 ноември - последната възможна дата според конституционните срокове. 

„Аз неведнъж заявих, че смесване на парламентарни и президентски избори е извън духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Този вариант не е в интерес и на президентската институция, но трябва да отчитаме факта, че кризата се задълбочава. Че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това са разход на средства и време. Ще търся оптималния вариант, защото изборната администрация ще е изключително натоварена“, каза Радев по време на посещение във ВМА.

Все още няма решение дали избори 2 в 1 ще има с първия тур на президентския вот, или с втория.

„Темата за служебния кабинет не е на дневен ред, в момента най-важното нещо е какво ще свърши парламентът“, каза президентът. „Неуспехът на нашите депутати да излъчат за пореден път редовно правителство, не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На дневен ред не е въпросът за датата на изборите, а дали народните представители ще се мобилизират, за да свършат поне част от работата“.

„На плещите им тежи отговорността за актуализация на бюджета и вярвам, че те няма да оставят бизнеса, болниците и пенсионерите без пари. Има и важни проектозакони, които трябва да бъдат гласувани. Всичко зависи от това как народните представители организират оттук нататък своята работа“, заяви Радев.


14 ноември ще е датата на президентските избориАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба