Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи, преди да връчи мандат за съставяне на правителство с министри от ГЕРБ-СДС. Първата политическа сила на Избори 2021 влезе при държавния глава на „Дондуков“ 2 в 9 ч., като тримата ѝ представители бяха предложеният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

Още в първите минути между тях и Радев прехвърчаха искри, след като Атанасова упрекна президента, че не е поздравил ГЕРБ-СДС за победата на изборите. Държавният глава отвърна, че не може да бъде „архитект“ за съставяне на правителство и че не иска задължително служебен кабинет, а „устойчиво редовно правителство“.

„Пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен план за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България е в това правителство, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото“, каза Радев. „От Народното събрание зависи гласуването за Министерски съвет да бъде извършено бързо, отговорно, да гарантира устойчивост на процеса за съставяне на правителство“.

Атанасова обяви, че ГЕРБ се явяват при президента с „ясната отговорност“, че държавата се намира пред редица „предизвикателства“. „Осъзнавайки отговорността, която носим, уведомихме обществото ни, че сме готови да излъчим състав на Министерски съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност за справяне със здравната обстановка“.

„Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила - защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Ние сме готови с предложение за състав на Министерски съвет. Надяваме се да връчите мандата първо на нас като победилата партия. Въпреки че очаквахме поне да ни поздравите за победата, г-н президент“, каза Атанасова.

Тя отбеляза, че ГЕРБ са готови „и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство“.

„Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както някои втълпяват на народа - нито от проверки, нито от ревизии. Готови сме и за предсрочни избори. Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили, под ваше ръководство, да намерим баланс в отношенията. Очаквам, че патосът, който владее парламента в първите дни, ще отмине, а ние ще вземаме решения с мисъл за държавата ни“, добави тя.

Радев призова Атанасова и колегите ѝ от ГЕРБ да не бягат от отговорност. Той заяви, че приоритет за него е съставяне на редовен кабинет.

„Искам да разсея някои спекулации, че бързам със служебния кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната. Всички трябва да работим за действащо редовно, отговорно правителство. Моята загриженост да не се приема като някаква припряност. Това е моя отговорност по Конституция. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция за управление. Не искам да забърквам президентската институция в този процес“, каза Радев.

Консултациите продължиха при закрити врата, като от 10:15 ч. при президента се явиха представителите на „Има такъв народ“. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов направи много кратък коментар на излизане от залата. Той обяви, че партията "ще изпълни това, което е обещала преди изборите" - няма да се коалира с "партиите на статуквото", а само с "двете други коалиции от протеста" - ДБ и "Изправи се! Мутри вън!".


ГЕРБ-СДС може да върне мандата, за да не бави процедурата "излишно"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички