Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи, преди да връчи мандат за съставяне на правителство с министри от ГЕРБ-СДС. Първата политическа сила на Избори 2021 влезе при държавния глава на „Дондуков“ 2 в 9 ч., като тримата ѝ представители бяха предложеният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

Още в първите минути между тях и Радев прехвърчаха искри, след като Атанасова упрекна президента, че не е поздравил ГЕРБ-СДС за победата на изборите. Държавният глава отвърна, че не може да бъде „архитект“ за съставяне на правителство и че не иска задължително служебен кабинет, а „устойчиво редовно правителство“.

„Пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен план за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България е в това правителство, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото“, каза Радев. „От Народното събрание зависи гласуването за Министерски съвет да бъде извършено бързо, отговорно, да гарантира устойчивост на процеса за съставяне на правителство“.

Атанасова обяви, че ГЕРБ се явяват при президента с „ясната отговорност“, че държавата се намира пред редица „предизвикателства“. „Осъзнавайки отговорността, която носим, уведомихме обществото ни, че сме готови да излъчим състав на Министерски съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност за справяне със здравната обстановка“.

„Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила - защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Ние сме готови с предложение за състав на Министерски съвет. Надяваме се да връчите мандата първо на нас като победилата партия. Въпреки че очаквахме поне да ни поздравите за победата, г-н президент“, каза Атанасова.

Тя отбеляза, че ГЕРБ са готови „и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство“.

„Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както някои втълпяват на народа - нито от проверки, нито от ревизии. Готови сме и за предсрочни избори. Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили, под ваше ръководство, да намерим баланс в отношенията. Очаквам, че патосът, който владее парламента в първите дни, ще отмине, а ние ще вземаме решения с мисъл за държавата ни“, добави тя.

Радев призова Атанасова и колегите ѝ от ГЕРБ да не бягат от отговорност. Той заяви, че приоритет за него е съставяне на редовен кабинет.

„Искам да разсея някои спекулации, че бързам със служебния кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната. Всички трябва да работим за действащо редовно, отговорно правителство. Моята загриженост да не се приема като някаква припряност. Това е моя отговорност по Конституция. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция за управление. Не искам да забърквам президентската институция в този процес“, каза Радев.

Консултациите продължиха при закрити врата, като от 10:15 ч. при президента се явиха представителите на „Има такъв народ“. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов направи много кратък коментар на излизане от залата. Той обяви, че партията "ще изпълни това, което е обещала преди изборите" - няма да се коалира с "партиите на статуквото", а само с "двете други коалиции от протеста" - ДБ и "Изправи се! Мутри вън!".


ГЕРБ-СДС може да върне мандата, за да не бави процедурата "излишно"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени