Радев пред ГЕРБ: Не съм и не мога да бъда архитект на бъдещото управление Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните групи, преди да връчи мандат за съставяне на правителство с министри от ГЕРБ-СДС. Първата политическа сила на Избори 2021 влезе при държавния глава на „Дондуков“ 2 в 9 ч., като тримата ѝ представители бяха предложеният от ГЕРБ за премиер Даниел Митов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев и председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова.

Още в първите минути между тях и Радев прехвърчаха искри, след като Атанасова упрекна президента, че не е поздравил ГЕРБ-СДС за победата на изборите. Държавният глава отвърна, че не може да бъде „архитект“ за съставяне на правителство и че не иска задължително служебен кабинет, а „устойчиво редовно правителство“.

„Пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен план за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време премиерът е в отпуск, но отговорността за управлението на България е в това правителство, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото“, каза Радев. „От Народното събрание зависи гласуването за Министерски съвет да бъде извършено бързо, отговорно, да гарантира устойчивост на процеса за съставяне на правителство“.

Атанасова обяви, че ГЕРБ се явяват при президента с „ясната отговорност“, че държавата се намира пред редица „предизвикателства“. „Осъзнавайки отговорността, която носим, уведомихме обществото ни, че сме готови да излъчим състав на Министерски съвет, който много бързо може да започне ежедневната си дейност за справяне със здравната обстановка“.

„Очакваме, че в 45-ото Народно събрание ще има не само демонстрация на сила - защото е очевидно, че ГЕРБ явно ще бъде в опозиция, въпреки че сме най-голямата парламентарна група. Ние сме готови с предложение за състав на Министерски съвет. Надяваме се да връчите мандата първо на нас като победилата партия. Въпреки че очаквахме поне да ни поздравите за победата, г-н президент“, каза Атанасова.

Тя отбеляза, че ГЕРБ са готови „и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство“.

„Били сме и преди в подобна ситуация. Не ни е страх, както някои втълпяват на народа - нито от проверки, нито от ревизии. Готови сме и за предсрочни избори. Трябва обаче всички парламентарно представени политически сили, под ваше ръководство, да намерим баланс в отношенията. Очаквам, че патосът, който владее парламента в първите дни, ще отмине, а ние ще вземаме решения с мисъл за държавата ни“, добави тя.

Радев призова Атанасова и колегите ѝ от ГЕРБ да не бягат от отговорност. Той заяви, че приоритет за него е съставяне на редовен кабинет.

„Искам да разсея някои спекулации, че бързам със служебния кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната. Всички трябва да работим за действащо редовно, отговорно правителство. Моята загриженост да не се приема като някаква припряност. Това е моя отговорност по Конституция. Президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция за управление. Не искам да забърквам президентската институция в този процес“, каза Радев.

Консултациите продължиха при закрити врата, като от 10:15 ч. при президента се явиха представителите на „Има такъв народ“. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов направи много кратък коментар на излизане от залата. Той обяви, че партията "ще изпълни това, което е обещала преди изборите" - няма да се коалира с "партиите на статуквото", а само с "двете други коалиции от протеста" - ДБ и "Изправи се! Мутри вън!".


ГЕРБ-СДС може да върне мандата, за да не бави процедурата "излишно"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024