Радев преди среща на ЕС със Зеленски: Чуваме само гласовете на оръжията. Какво означава победа? Снимка: © European Union

Президентът Румен Радев отправи поредното двусмислено послание към Украйна, като едновременно се обяви за подкрепа за украинците "в тяхната справедлива битка за свободата на страната им", но и даде сигнал, че няма да допусне продължаване на военната подкрепа от България за Киев.

Думите му дойдоха малко преди всички лидери на ЕС да проведат среща с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел.

Това е и първото посещение на Зеленски в центъра на европейската политика след избухването на войната. Въпреки че много световни лидери посетиха Киев на фона на военните действия - досега Румен Радев не го е правил.

"Служебното правителство изпълни задачата, поставена от 48 НС, да се предостави въоръжение от резервите на българската армия. Надявам се правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война. Все по-рядко чуваме гласове за мир. Чуваме само гласовете на оръжията. Чуваме само призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа", обяви Радев пред журналисти в Брюксел.

Той обяви, че страната ще продължава да подкрепя украинците "в рамките на нашите възможности, за да се преминат тези критични зимни месеци", но настоява "ЕС да използва цялата своя сила и инструменти, така че да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия и дипломатически усилия за мир".

"Време е една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и възобновяване на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта", каза още той.

Радев заплаши с вето 10-тия пакет от санкции на ЕС, ако в него се включи забрана за внос на руско ядрено гориво.

"Ние не можем да приемем санкция в ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко върху нашата енергетика. Няма как това да се случи. Ние сме много внимателни и следим нещата. Ако се наложи, ще наложим вето", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024