Радев препоръча на партиите "да не горят мостовете" помежду си и даде крачка назад от "Газпром"

Президентът Румен Радев призова партиите на старта на предизборната кампания "да не горят мостовете" помежду си заради бъдещите преговори за съставяне на кабинет.

"Най-важно е България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, което да продължи политиката на защита на българските граждани и бизнеса в условията на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и да предприемат решителни реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме. Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство. Краткият живот на последния парламент и правителство са ясен показател докъде може да ни доведе чертаенето на непрекъснати червени линии, негативните кампании и отказът от диалог", каза той.

Радев реши да прехвърли вината за поредното значително поскъпване на природния газ за септември по заявка на "Булгаргаз", като обвини предходното управление за пробелма.

"Този огромен скок в цената се дължи на два танкера втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена (б.р. 250 лв./мегаватчас, според заявките на работодателските организации)", каза Радев.

От думите му не стана ясно как танкерите са причинили подобен ръст, след като в средата на август "Булгаргаз" заявяваше увеличение от около 6%, а две седмици по-късно новото ръководство на компанията вече поиска 18% поскъпване.

Единственият детайл по темата от Радев беше, че "дори миксирането на азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности".

Румен Радев отказа да отговаря на въпроси, свързани с преговорите с "Газпром", като обяви, че това са "оператовмо въпроси на правителството", но реши да направи крачка назад от досегашните твърдения на министъра на енергетиката за "неизбежното" връщане към отношения с руския монополист.

"Газпром" е една от възможностите, но не е единственото решение и не е на всяка цена. Само ако се постигнат добри условия като цена и разсрочване на доставките", каза Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024