Снимка: © bTV

ГЕРБ-СДС се обяви за конструктивна опозиция и предложи помощ на бъдещото правителство, ако им е нужен „политически опит“. Това заяви председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за кабинет на ПП.

„Вижданията ви за дейността на новия парламент са важни за нас и българските граждани. Вие сте формация с богат политически опит и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост“, каза Радев пред нея Томислав Дончев и Даниел Митов.

„Вярвам, че разбирате, че след изборите има определена промяна и трябва да се съобразяваме с нея. Заявихте се за конструктивна опозиция. Убеден съм, че вие разбирате новите реалности, и очаквам наистина конструктивно и отговорно поведение на опозиция, която декларирахте, че ще бъдете“, добави държавният глава.

Според Атанасова ГЕРБ-СДС ще е „знаеща, можеща и непримирима опозиция“. „Ще отстояваме демокрацията, законността и спазването на Конституцията“, каза тя.

„Обещаваме ви, че ако правителството, което ще сформират 4-те партии, има помощ от мъдрост и съвет, ще получат такава помощ и съвет. Обещавам ви, че и всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви още Атанасова.

Тя за пореден път обвини служебния кабинет и президента в „чегъртане“ и „репресии“ срещу симпатизанти и членове на коалицията.

„Изразявам несъгласие с прекалено позитивната ви оценка по отношение на служебното правителство. То не успя да отговори на очакванията на гражданите по отношение на няколко кризи. Не оценяваме оптимистично това, което предстои за България. Предстоят кризи, трябва единение и нов тип диалог между партиите. Обществото ни е разделено, за тази 1 г. служебното правителство и президентската институция направиха всичко възможно, за да го разделят още. Надявам се на нов стил на управление в началото на новия ви мандат“, обърна се тя към Румен Радев.

В понеделник президентът разговаря с "Продължаваме промяната", предстоят още дискусии с ДПС и БСП, а във вторник – с ИТН, „Демократична България“ и „Възраждане“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София