Радев призова Скопие за "мъдрост и политическа смелост", за да започнат преговорите с ЕС

Президентът Румен Радев оцени посещението на Кирил Петков в Северна Македония с това, че са дадени "позитивни сигнали за свързаността, икономиката и сътрудничеството". В същото време, той призова правителството в Скопие да "прояви мъдрост и политическа смелост", за да отговори на исканията на България по най-спорните теми за езика на омразата и правата на македонските българи.

"Всяка стъпка, която води до задълбочаване на нашите отношения, трябва да бъде подкрепяна. Има много позитивни сигнали от това посещение. Надявам се обаче наред с всички усилия за подобряване на свързаността, икономиката и сътрудничеството да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и реално ще отключат вратата за начало на преговорите.

Това е вписването на македонските българи в конституцията наравно с другите части от народа като защита на техните права и даване на възможност за тяхното пълноценно интегриране в живота на страната, прекратяване на езика на омразата и на всякакви посегателства над българската история и култура", каза Румен Радев пред журналисти.

В сряда вечерта той е провел лична среща с премиера Кирил Петков, който е пожелал да го запознае с резултатите от посещението си в Скопие

"Надявам се, че държавното ръководство на Република Северна Македония ще прояви мъдрост и политическа смелост час по-скоро тези проблеми с правата на македонските българи да бъдат решени, за да отворим вратата за начало на преговорите за членство на ЕС", каза още Румен Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024