Радев смята обвиненията на Божков за "по-убедителни от обвинителите му" Снимка: © Президентство / Фотограф: В.Николов

Президентът Румен Радев се включи коментарите относно анонса на Васил Божков за създаване на нова политическа партия, като нарече заявките му "несериозни и трудно реализируеми".

В същото време Радев обяви, че намира твърденията на обвиняемия бизнесмен за корупция на високо държавно ниво за "по-убедителни от неговите обвинители".

"Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители, а още по-смущаващо е, че информацията, която предоставя, се потвърждава от представители на правителството въпреки опитите за неглижиране на фактите", каза той по време на посещение в Генерал Тошево.

Няколко часа по-рано Изпълнителното бюро на БСП обяви, че ще поиска от Народното събрание образуване на анкетна комисия за проверка на твърденията на Васил Божков за предаване на подкупи и натиск от страна на представители на правителството и ПГ на ГЕРБ.

Божков се намира в Дубай от края на януари 2020 г., след като срещу него бяха повдигнати серия от обвинения за неплащане на държавни такси от хазартния му бизнес. Общата сума на съставите, по които предстои да бъде съден, е 18. Сред тях има и данни за поръчителство на четири опита за убийство.

Депутати от ГЕРБ обвиниха ръководството на БСП в това, че се "притича на помощ" на обвиняемия бизнесмен.

Тома Биков обяви, че "ГЕРБ няма намерение да се оправдава за един от най-големите успехи за сегашния мандат, а именно разтурването на бизнеса на Васил Божков".

Биков уличи Нинова в това, че е водила лични срещи с Божков и с бившия директор на "Лукойл България" Валентин Златев, без да дава повече подробности кога и къде се е случила тази среща.

"На срещатата между Нинова, Божков и Златев - какво си говориха, какво се разбираха тези трима човека? Кога, къде и по какъв повод журналистите могат да попитат Нинова, която е длъжна да отговори. Същата говори за паралелни държави. Коя е паралелната държава? Тази, която със своите служби повдига обвинения, вкарва в арестите и води борба с тези, за които не е предполагано, че ще се случи? Ако от ГЕРБ не сме доказали, че можем да го направим, аз не виждам кой може", каза той на пресконференция в партийната централа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024