Снимка: © Getty Images

В първата половина на януари 2022 г. президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради въпроса с еврочленството на Северна Македония.

Това съобщи държавният глава пред журналисти веднага след официалната церемония, на която ЦИК връчи удостоверенията на избраните за президент и вицепрезидент на България от произведените на 14 и 21 ноември избори.

„Важно е да се разбере, че отстояването на правата на македонските българи е въпрос от изключителна важност и за България. Езиковата омраза трябва да се прекрати, да има по-голяма свързаност между двете страни”, каза Радев, който беше обявил преди дни, че ще свика КСНС, но не беше заявил дата.

Според него е важно да има становище на този най-висш политически орган за възможностите да се ускори евроинтеграцията на Скопие, като в същото време се защитят и българските национални интереси. Позицията на България за блокиране на разговорите за еврочленство на Северна Македония - и според Радев, и според премиера Кирил Петков - засега остава непроменена.

Румен Радев коментира и последиците от мораториума върху цените на тока, одобрен от Народното събрание. Той ще важи до 31 март 2022 г., но според думите на Петков може да се премахне и по-рано. Според държавния глава цените на електрическата енергия са огромен проблем и трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението на гражданите и небитовите потребители.

„Това трябва да става изцяло в рамките на закона и мисля, че тук се нуждаем от задълбочен експертен анализ”, отбеляза той. „Не трябва да се допуска след края на мораториума той да създаде други големи проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари