Радев свиква КСНС заради Северна Македония през първата половина на януари Снимка: © Getty Images

В първата половина на януари 2022 г. президентът Румен Радев ще свика Консултативния съвет по национална сигурност заради въпроса с еврочленството на Северна Македония.

Това съобщи държавният глава пред журналисти веднага след официалната церемония, на която ЦИК връчи удостоверенията на избраните за президент и вицепрезидент на България от произведените на 14 и 21 ноември избори.

„Важно е да се разбере, че отстояването на правата на македонските българи е въпрос от изключителна важност и за България. Езиковата омраза трябва да се прекрати, да има по-голяма свързаност между двете страни”, каза Радев, който беше обявил преди дни, че ще свика КСНС, но не беше заявил дата.

Според него е важно да има становище на този най-висш политически орган за възможностите да се ускори евроинтеграцията на Скопие, като в същото време се защитят и българските национални интереси. Позицията на България за блокиране на разговорите за еврочленство на Северна Македония - и според Радев, и според премиера Кирил Петков - засега остава непроменена.

Румен Радев коментира и последиците от мораториума върху цените на тока, одобрен от Народното събрание. Той ще важи до 31 март 2022 г., но според думите на Петков може да се премахне и по-рано. Според държавния глава цените на електрическата енергия са огромен проблем и трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението на гражданите и небитовите потребители.

„Това трябва да става изцяло в рамките на закона и мисля, че тук се нуждаем от задълбочен експертен анализ”, отбеляза той. „Не трябва да се допуска след края на мораториума той да създаде други големи проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024