Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев се учуди защо се организират протести срещу служебното правителство заради риск от обратно сближаване с "Газпром", "още преди кабинетът да е обявил намерения".

"Определени посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че може да им се отнеме възможността да печелят от криза, която сами предизвикаха. А домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки. Това е задача, която служебното правителство ще решава", обяви Радев.

Коментарът му дойде пред журналисти на джаз фест в Боровец, докато пред Президентството в София се организираха два протеста срещу него и служебния кабинет.

Той атакува едновременно кабинетите на Борисов и на Кирил Петков заради това, че работата по гръцката връзка се е забавила и заяви, че "въпреки тежкото наследство служебното правителство ще направи максимума това да стане възможно най-скоро".

"Там, където PR-ът е бил повече от работата, винаги наследството е каша. Така беше след кабинета "Борисов", който разхвърли едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е и след кабинета "Петков", който смело обяви датата 30 август да се изкара акт 15 при огромна несвършена работа", беше коментарът му.

Радев заяви позиция, че диверсификацията ще е приоритет и за него, и за служебното правителство, но в същото време - на директен въпрос дали доставките на природен газ от Русия ще се възстановят, той не даде категоричен отговор.

Вместо това той каза, че правителството има задача "да осигури стабилност и надеждност, които са задължителни действия за борба с високата инфлация" и че "в центъра на неговите действия трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес".

Малко по-рано зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков даде заявка, че е възможно да поднови преговорите с "Газпром" за връщане на доставките на природен газ и коментира, че не вижда нещо лошо в евентуално ново обвързване с руската компания за дългосрочен период.

"Няма значение каква буря ще ни брули": Новата власт се готви да преговаря с "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин