"Няма значение каква буря ще ни брули": Новата власт се готви да преговаря с "Газпром"

Служебният кабинет даде заявка, че е възможно да поднови преговорите с "Газпром" за връщане на доставките на природен газ, които руската компания прекрати едностранно в края на април заради отказа на България да плаща в рубли.

"Затръшната врата се открехва трудно и изисква време. Тази врата е затръшната от нас като държава. Всяка опция трябва да се използва и няма значение каква буря ще ни брули", обяви зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков в интервю за Нова ТВ.

Той не отрече, че "Газпром" е несигурен партньор, който се използва от Москва за политически натиск, но заяви, че "след като тези условия са поносими за поне три европейски държави или техни дружества, значи са възможни" и че проблемите с руснаците можело да бъдат "отстранени и решени в преговори, ако такива биха се водили".

На въпроса дали е възможно "Газпром" да изнуди държавата да подпише нов дългосрочен договор в замяна на краткосрочни гаранции за доставки, Божков отговори: "Това защо трябва да е лошо - обвързването с нов договор?".

"Това, което трябва да се мисли и да се обсъжда, е да се довършат доставките и недоставените количества в спрения период (от края на април нататък) да може да се ползват от началото на следващата година", заяви той.

В същото време се оказва, че никой в новия кризисен щаб още не знае каква ще е цената на доставката на газ от седемте танкера за LNG, поставят под съмнение и усилията на бившия енергиен министър Александър Николов да договори още по-големи количества газ от Азербайджан, защото още не са видяли "докладните записки от командировките на министъра" в Баку.

Той омаловажи и новината за това, че Гърция увеличава почти двойно капацитета за съхранение в Ревитуса, което ще разшири и възможността на България да се захранва с доставки на втечнен природен газ.

Целта на новия търг за краткосрочни доставки са "за да се резервираме и да не зависим изцяло от тези 7 танкера", обяви той.

Според Божков вината за липсата на яснота е на директора на "Булгаргаз", за когото той иронично обяви, че дошъл на първото заседание на щаба "добре загорял във ваканционния смисъл на думата" и връчил класьор с 1000 страници на новото ръководство на Министерството на енергетиката.

От думите му стана ясно, че потенциалният посредник за осигуряване на слот за доставката на газ от първия танкер за България е поставил изискване за плащане с газ и евентуално с допълнителна сума пари - какви са параметрите на сделката обаче Божков не знае като зам.-министър, а ръководителят му Росен Христов още анализирал папката на "Булгаргаз".

Божков отхвърли критиките, че служебното правителство може да саботира издаването на Акт 16 на гръцкия интерконектор, като обеща, че представител на щаба лично щял да следи за работата, така че да се отстранят забележките, които по думите му са "преодолими".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023