"Няма значение каква буря ще ни брули": Новата власт се готви да преговаря с "Газпром"

Служебният кабинет даде заявка, че е възможно да поднови преговорите с "Газпром" за връщане на доставките на природен газ, които руската компания прекрати едностранно в края на април заради отказа на България да плаща в рубли.

"Затръшната врата се открехва трудно и изисква време. Тази врата е затръшната от нас като държава. Всяка опция трябва да се използва и няма значение каква буря ще ни брули", обяви зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков в интервю за Нова ТВ.

Той не отрече, че "Газпром" е несигурен партньор, който се използва от Москва за политически натиск, но заяви, че "след като тези условия са поносими за поне три европейски държави или техни дружества, значи са възможни" и че проблемите с руснаците можело да бъдат "отстранени и решени в преговори, ако такива биха се водили".

На въпроса дали е възможно "Газпром" да изнуди държавата да подпише нов дългосрочен договор в замяна на краткосрочни гаранции за доставки, Божков отговори: "Това защо трябва да е лошо - обвързването с нов договор?".

"Това, което трябва да се мисли и да се обсъжда, е да се довършат доставките и недоставените количества в спрения период (от края на април нататък) да може да се ползват от началото на следващата година", заяви той.

В същото време се оказва, че никой в новия кризисен щаб още не знае каква ще е цената на доставката на газ от седемте танкера за LNG, поставят под съмнение и усилията на бившия енергиен министър Александър Николов да договори още по-големи количества газ от Азербайджан, защото още не са видяли "докладните записки от командировките на министъра" в Баку.

Той омаловажи и новината за това, че Гърция увеличава почти двойно капацитета за съхранение в Ревитуса, което ще разшири и възможността на България да се захранва с доставки на втечнен природен газ.

Целта на новия търг за краткосрочни доставки са "за да се резервираме и да не зависим изцяло от тези 7 танкера", обяви той.

Според Божков вината за липсата на яснота е на директора на "Булгаргаз", за когото той иронично обяви, че дошъл на първото заседание на щаба "добре загорял във ваканционния смисъл на думата" и връчил класьор с 1000 страници на новото ръководство на Министерството на енергетиката.

От думите му стана ясно, че потенциалният посредник за осигуряване на слот за доставката на газ от първия танкер за България е поставил изискване за плащане с газ и евентуално с допълнителна сума пари - какви са параметрите на сделката обаче Божков не знае като зам.-министър, а ръководителят му Росен Христов още анализирал папката на "Булгаргаз".

Божков отхвърли критиките, че служебното правителство може да саботира издаването на Акт 16 на гръцкия интерконектор, като обеща, че представител на щаба лично щял да следи за работата, така че да се отстранят забележките, които по думите му са "преодолими".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател от първия път

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024