Служебният кабинет даде заявка, че е възможно да поднови преговорите с "Газпром" за връщане на доставките на природен газ, които руската компания прекрати едностранно в края на април заради отказа на България да плаща в рубли.

"Затръшната врата се открехва трудно и изисква време. Тази врата е затръшната от нас като държава. Всяка опция трябва да се използва и няма значение каква буря ще ни брули", обяви зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков в интервю за Нова ТВ.

Той не отрече, че "Газпром" е несигурен партньор, който се използва от Москва за политически натиск, но заяви, че "след като тези условия са поносими за поне три европейски държави или техни дружества, значи са възможни" и че проблемите с руснаците можело да бъдат "отстранени и решени в преговори, ако такива биха се водили".

На въпроса дали е възможно "Газпром" да изнуди държавата да подпише нов дългосрочен договор в замяна на краткосрочни гаранции за доставки, Божков отговори: "Това защо трябва да е лошо - обвързването с нов договор?".

"Това, което трябва да се мисли и да се обсъжда, е да се довършат доставките и недоставените количества в спрения период (от края на април нататък) да може да се ползват от началото на следващата година", заяви той.

В същото време се оказва, че никой в новия кризисен щаб още не знае каква ще е цената на доставката на газ от седемте танкера за LNG, поставят под съмнение и усилията на бившия енергиен министър Александър Николов да договори още по-големи количества газ от Азербайджан, защото още не са видяли "докладните записки от командировките на министъра" в Баку.

Той омаловажи и новината за това, че Гърция увеличава почти двойно капацитета за съхранение в Ревитуса, което ще разшири и възможността на България да се захранва с доставки на втечнен природен газ.

Целта на новия търг за краткосрочни доставки са "за да се резервираме и да не зависим изцяло от тези 7 танкера", обяви той.

Според Божков вината за липсата на яснота е на директора на "Булгаргаз", за когото той иронично обяви, че дошъл на първото заседание на щаба "добре загорял във ваканционния смисъл на думата" и връчил класьор с 1000 страници на новото ръководство на Министерството на енергетиката.

От думите му стана ясно, че потенциалният посредник за осигуряване на слот за доставката на газ от първия танкер за България е поставил изискване за плащане с газ и евентуално с допълнителна сума пари - какви са параметрите на сделката обаче Божков не знае като зам.-министър, а ръководителят му Росен Христов още анализирал папката на "Булгаргаз".

Божков отхвърли критиките, че служебното правителство може да саботира издаването на Акт 16 на гръцкия интерконектор, като обеща, че представител на щаба лично щял да следи за работата, така че да се отстранят забележките, които по думите му са "преодолими".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин