Радев връчи мандата на Кирил Петков и призова за реформа в прокуратурата още в първите 100 дни

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство на "Продължаваме промяната" като най-голяма парламентарна група в 47 Народно събрание.

Церемонията се случва ден след като коалиционното споразумение между ПП, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" беше подписано от всички лидери.

Кирил Петков, който прие мандата, представи на президента списък със структурата и имената на министрите, но без да го изчете и пред медиите.

Очаква се коалицията да направи брифинг с представяне на бъдещия кабинет в 13 ч.

"Върху вас пада отговорността да реформирате порочния властови модел, насаден от 12 години авторитарно управление, да се справите с корупцията и беззаконието, да изхвърлите задкулисието. Като министър се убедихте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите на корупционерите", каза Румен Радев при даването на мандата на Кирил Петков.

"Ако не постигнете решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България. Вярвам, че ще намерите сили да го сторите, защото гласът на площада и гласът от урните иска законност", каза още президентът.

"Тази отговорност я приемаме присърце. Вие започнахте промяната на площада, сега е време да свършим работата докрай. Ще вкараме всички усилия, не само ние, но и цялата коалиция, така че тези обещания и надежди да станат реалност", каза Кирил Петков.

Гледайте връчването на мандата:Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024