Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство
Румен Радев ще връчи в 11 ч. втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната", не успя да събере подкрепа и миналия петък върна на президента първия мандат.

Сега е ред на втората по численост парламентарна формация - ГЕРБ-СДС. От партията обявиха, че ще върнат мандата. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова каза:

"Да, получихме покана за утре в 11 ч. за връчване на втори проучвателен мандат. Нашата парламентарна група взе решение, че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат. В консултации ще участваме, когато ги насрочи президентът".

След това Радев разполага с една седмица, за да реши на кого да връчи третия мандат. Той вече заяви, че това ще стане след нови консултации:

"Ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програма. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат".

БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" заявиха, че са готови да предложат кабинет - общото между тях е, че изключват от преговори ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Разликите обаче са повече.

Разделителните линии между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" стават все по-сериозни.

Станислав Балабанов от ИТН е "за" диалог, но с условие: "За нас не е морално постът министър-председател да бъде заеман от Кирил Петков и Асен Василев".

"А защо да го направим, нима г-н Петков и г-н Василев по някакъв начин се отстъпили от националния интерес", отговори председателстващият НС Мирослав Иванов.

Двете формации взаимно се обвиниха, че ще станат причина за нов предсрочен вот.

Ако и третият мандат не бъде реализиран, според държавния глава, най-подходящият период за нови избори е началото на октомври.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024