Ръгби - хулиганският спорт за джентълмени, който даде пример за подражание в България Снимка: © Shutterstock

,,В ръгби не влизаш с мисълта ,,ами, ако…”, това не е такъв спорт. Какво ще стане, ако ми счупят носа? Влизаш и играеш. А ако ти го счупят, не мислиш къде да си починеш, а как да продължиш да играеш” - по този начин Васил Върбанов обяснява част от философията, с която са закърмени в ръгби общността - не само в България, а по принцип.

Винаги нещо може да се обърка, но фокусът не е върху това. Защото ръгби е за хора, които нямат излишни притеснения и страх в сърцето. Когато искат да направят нещо, правят го. Толкова е просто.

Васил Върбанов, ръгби

Следвайки точно този подход, Васил Върбанов дава начало на безпрецедентна инициатива, заедно със спонсори и съмишленици, за да осигурят излъчването на Световното първенство по ръгби. За три седмици парите са събрани, а спортното събитие за първи път е в ефира на БНТ.

Кампанията набра голяма популярност в България, макар и по-важното в случая да е друго - дава нагледен пример как корпоративният свят, институциите и граждански инициативи могат да работят заедно.

,,Тази кампания я подкрепиха не само ръгби фенове, бивши и настоящи ръгбисти, а и фенове на спорта по принцип”, уточнява Васил Върбанов, който е генерален директор на радио “Тангра мега рок”.

,,Мен ме интересуваше, че за общност, в която съм от 40 години, случилото се има мотивиращ ефект. Имаше възможност за излъчване. Въпросът беше искаме ли да споделим, че гледаме нещо страхотно. Щом е така, дайте да съберем тези пари”.

Голям тласък в инициативата дава компанията “Амета Холдинг” АД чрез марката “Лудогорско пиле”, като осигурява половината от средствата за правата за световната купа по ръгби. Останалите пари идват от кампанията на Васил Върбанов под шапката на радио “Тангра мега рок”.

,,Подкрепата ни към ръгби общността идва, колкото и неочаквано да е, от емоцията около игрищата за баскетбол в Разград. Това е история как чрез марката “Лудогорско пиле” развихме практика да подпомагаме спортове в градовете, където работим, до това да спонсорираме излъчването на Световното първенство по ръгби за българската публика”, казва Любомир Лозанов, главен изпълнителен директор на “Амета Холдинг” АД.

“Лудогорско пиле" подкрепя различни общности - като баскетболния клуб в Шумен, клуба по лека атлетика в Разград и много футболни турнири.

,,Преди няколко години започнахме да проучваме възможностите да подкрепим спортове, които имат нужда да направят следващата стъпка в постиженията си и в привличане на фенове. Така установихме контакт с Васил Върбанов, който е душата на ръгби спорта в България. Когато той ни предостави възможността “Лудогорско пиле” да спонсорира излъчването на Световното първенство по ръгби по БНТ, ние приехме това като шанс – първо да застанем с подкрепа до общността на феновете на ръгби в България и второ, спортът да привлече нови последователи, а вероятно и играчи, като покаже най-вълнуващата си страна – големите отбори в света, състезаващи се на Световното първенство във Франция”, добавя Лозанов.

За българския национал по ръгби и селекционер на младежкия тим до 20 години Костадин Дебренлиев реализирането на Световното по БНТ е отличен тласък на спорта у нас.

,,Васил Върбанов е изключителна личност и радетел излъчването на световното първенство да бъде в ефира на БНТ 3. Той задвижи изключително мощно колелото, така че “Лудогорско пиле” да покрие половината от сумата, а останалата част да бъде събрана”.

,,Турнирът за първи път е в националната телевизия и за първи път имахме по-голям достъп до обществото. Работата ми като коментатор в последните две издания на “Шестте нации” ми помогна да натрупам опит, тъй като аз не съм спортен журналист, а треньор по професия. Ръгби общността обаче непрекъснато се разраства и смятам, че моята роля, тази на Васил Върбанов и на другия коментатор сега - Димитър Петков, е да въведем хората в един изключително труден спорт, който обаче се практикува изключително лесно - иска се само желание и мислене”.

,,Аз от 30 години съм в пънк-рок радио и не държа мен да ме обичат. Въпросът е хората да се заразят от играта. Дори и да не бяхме събрали тези пари, аз бях подсигурил гръб. Радио “Тангра мега рок” и “Лудогорско пиле” вече бяха декларирали пред БНТ, че ще поемат разходите. Бях подписал договор, в него нямаше клауза - ако се съберат парите или ако не се съберат”, уточнява Върбанов.

Според него в един момент фокусът се е изместил върху това, че обществената телевизия е трябвало да плати правата за Световното първенство, което е грешка, защото практиката конкретни компании да плащат за правата на продукт, а в замяна на това да получават реклама, е нещо, което отдавна е установено.

Впечатляващото в случая е активизацията на феновете и това как бизнесът помага.

,,Видяхме потенциал в това ценностите на ръгби играта да се представят на спортната аудитория у нас, започвайки с най-неочаквания факт, че феновете на двата състезаващи се ръгби отбора не са в отделни сектори на стадиона, а един до друг и истински се забавляват с целия си колорит и с чаши бира в ръка. Ръгби е спорт, който кара хората да съпреживяват всичко на терена и създава много положителна нагласа”, споделя Любомир Лозанов.

,,Най-голямата ценност за нас беше да видим как се мобилизира ръгби общността в България. Това взаимодействие между бизнес, гражданското общество и обществената институция БНТ е изключително радващо и достойно за уважение. Кампанията за набиране на средствата разкри енергията и ентусиазма на хората”.

За Васил Върбанов всичко минава и през журналистите, които са основна целева аудитория и на неговия документален филм “В името на Бог ръгби”. А заедно с останалите коментатори по БНТ сега, включват и образователни елементи, които на ръгби феновете може и да са досадни, но за по-широката и нова аудитория са много полезни.

,,Културата на един спорт в конкретна държава винаги минава през работата на спортните коментатори и спортните журналисти”.

,,Още преди 15 години, когато Eurosport предаваше ръгби мачове, ми се е налагало да балансирам в коментара. На телевизионните коментатори в страни като Южна Африка, Нова Зеландия, Франция, Англия и т.н. им е много по-лесно, защото имат една много по-голяма публика. Те не са принудени да се съобразяват с това, че някой не познава правилата. Ами, да ги знае! Тази игра е на 200 години. Ако не си ги научил, в онези държави е така."

,,Тук обаче излъчването по националната телевизия цели да привлечем наши сънародници, показвайки достойнствата на тази игра. Така че е задължително да се правят някои деликатни напомняния за правилата”.

На финала на Световното един срещу друг излизат отборите на Нова Зеландия и Южна Африка.

Решителната битка за трофея "Уилям Уеб Елис" е в събота (28 октомври) от 21:50 ч., а след нея е сигурно, че ще бъде излъчен първият в историята четирикратен световен шампион по ръгби.

,,Нова Зеландия и Южна Африка за втори път играят на финал на световното, което показва, че тези два отбора в момента са очевидно най-добрите. “Ол Блекс” е много интересен отбор, защото на всяка година влиза като фаворити, с изключение на тази. Тимът претърпя катарзис, смени стила си на игра и изцяло психологическата си подготовка. Сега обаче има модерен стил - плаваща тактика между игра на ръка и игра на крак”, казва Костадин Дебренлиев.

Нова Зеландия става световен шампион през 1987, 2011 и 2015 година и е първият двукратен последователен световен шампион. Южна Африка е световен шампиони през 1995, 2007 и 2019 година.

,,Тимът на Южна Африка е носител на световната купа. На форума в Япония през 2019 година отборът се отличи с много характерно физическо и отбраняващо се ръгби. Играчите разчитаха на солидната си и добре организирана защитна линия. Този отбор претърпя великолепна еволюция - от един отбраняващ се отбор, бавно и методично стана тим, играещ изключително нападателно ръгби. Много добре структурират играта си. От първи до осми номер те са изключително безскрупулни”

“Този отбор, който успее да доминира на статичните положения, ще вдигне световната купа”.

Без значение кой ще победи, времената за ръбито в България са вълнуващи. Националният селекционер Ромен Балмис казва, че атлетически и психологически българите са родени за тази игра.

Работата му в националния отбор е изключителна. Съставът се изкачи с 35 позиции в световната ранглиста и на последното издание на “Спортист на годината” в категорията за отбори зае престижното пето място.

,,Ръгби е много социален спорт. Клубовете трябва да преодолеят проблемите с материална база. Иначе играта е много занимателна както за гледане, така и за практикуване. Освен това има и много нива на контакт. Тоест не е нужно още на първата секунда, в която някой нов влиза, веднага срещу него да е Ебен Eтзебет от Южна Африка, който да му пренареди молекулите в тялото”, шегува се Върбанов.

Освен това вече в три университета в България се преподава ръгби - освен в Националната спортна академия, в Нов български университет и в Софийския университет. Зад програмите стоят Васил Върбанов и д-р Светлозар Василев.

,,Ръгби е хулигански спорт за джентълмени”, обича да казва Върбанов, който освен че е отдавна е “болен” от лудостта ръгби, заразява с нея все повече хора.

Какво е бъдещето?

Има ли значение? В ръби не се задават излишни въпроси. Влизаш и играеш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024