Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта Снимка: © Getty Images

Критиките на някои европейски правителства към плановете за пълното завръщане на руските и беларуските спортисти в международния спорт са достойни за съжаление и засягат автономността на спорта. Такова мнение изрази в четвъртък президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, предава "Ройтерс".

В сряда МОК издаде набор от препоръки за международните спортни федерации, които ще позволят на руските и беларуските спортисти да се завърнат след забраната им да участват в международни състезания, наложена във връзка с руската инвазия в Украйна.

Това към момента ограниченията не включват участието им в Олимпийските игри през 2024 г. в Париж. Отделно решение по този въпрос ще бъде взето на по-късен етап.

Правителствата на Украйна, Полша, Великобритания и Чехия, наред с други, са разгневени от плана на Комитета, който предвижда руските и беларуските атлети да се състезават отново. Въпросните правителства смятат, че атлетите от тези страни нямат място в световния спорт, докато войната все още продължава. Олимпийският комитет на Германия също е против завръщането на Русия в спорта.

"Жалко е да се види, че някои правителства не искат да зачитат мнозинството в олимпийското движение и всички заинтересовани страни, нито автономията на спорта", заяви Бах на пресконференция.

"Много е жалко, че тези правителства не разглеждат въпроса за двойните стандарти. Не видяхме нито един коментар за отношението им към участието на спортисти от страните от останалите 70 войни и въоръжени конфликти по света", допълни той.

Бах изтъква още, че не бива правителствата да са тези, които решават кои спортисти да се състезават в кое състезание.

На спортистите от Русия и Беларус беше забранено да участват в повечето международни състезания през миналата година след началото на войната.Тази седмица обаче МОК издаде препоръки за тяхното връщане като неутрални участници.

Международният комитет направи изключение само за спортисти, наети от руски или беларуски военни и служби за сигурност. Те не могат да бъдат включвани в международни състезания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

bTV: Ангел Христов e починал в частна болница в Дупница

Самоличността му е удостоверена по лична карта с изтекла валидност

10:23 - 05.06.2023

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023